Frequency out of rangeSoms geeft Ubuntu bij het starten van de computer de melding ‘Frequency out of range’. Dit betekent dat de resolutie voor het bootscherm te laag is ingesteld.
Dit kan je als volgt oplossen:

 1. Open een terminalvenster.
 2. Voer het commando sudo gedit /etc/default/grub uit om het Grub controlebestand te openen.
 3. Scroll naar beneden tot je de volgende regels ziet:
  # The resolution used on graphical terminal
  # note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE
  # you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo'
  #GRUB_GFXMODE=640*400
 4. Verander de laatste regel in GRUB_GFXMODE=1024*768. Verwijder dus ook het hekje(#).  Dit is belangrijk anders is het alleen maar een commentaarregel en heeft het geen effect bij het genereren van de Grub configuratiebestanden verder op in deze handleiding.
  De resolutie 1024*768 zou voldoende moeten zijn, omdat de meeste monitoren deze tegenwoordig ondersteunen. Als dit niet werkt kan je een andere resolutie die de monitor ondersteund proberen. Je mag hier ook meerdere resoluties specificeren gescheiden door een komma. Bijvoorbeeld: 640*400,800*600,1024*768. Deze worden in de gespecificeerde volgorde afgelopen tot de eerste die voldoet. Controleer voor de zekerheid de handleiding behorende bij de monitor.
 5. Sla het Grub configuratiebestand op door op Opslaan in de werkbalk te klikken.
 6. Sluit het gedit venster.
 7. Voer daarna in het terminalvenster het commando sudo update-grub uit om de Grub configuratiebestanden bij te werken.

Herstart de computer om te zien of het werkt.

4 thoughts on “Frequency out of range

 1. Hi Leo,

  Ik ben eerder geneigd te zeggen dat de resolutie dan te hoog is ingesteld.
  Ik ken die grap nog van een ver verleden toen gebruikers hun resolutie omhoog zetten, in de veronderstelling ‘hoe meer cijfertjes-hoe grotere letters’ ging de monitor op 1600*1200 met toen als gevolg dat Windows NT (!) geen bureaublad meer wilde tonen. Er waren toen net USB toetsenborden in gebruik genomen en daarmee kon je geen safeboot selecteren want dat werd in de POST nog niet herkend. Een PS/2 toetsenbord bracht dan weer uitkomst en vervolgens na de safemode-boot en herstel even uitleggen wat die cijfertjes betekenden. Ik werd herkend als ‘de man van de IT met het toetsenbord onder z’n arm’… Bij Ubuntu ken ik het van Dell PC’s met een geïntegreerde grafische processor maar wat de bedachte resolutie tijdens de boot was weet ik niet. 1024*768 werkt inderdaad eigenlijk altijd wel, anders ook 640*480.
  grt, Peter

  • We hebben het hier over het bootscherm. Het is eerder te laag. Tegenwoordig zijn er fabrikanten die deze lage resoluties niet meer in sommige monitoren aanbieden. Hier werkt 640*480 niet meer. Een te hoge resolutie die niet door de monitor wordt ondersteund, geeft deze foutmelding ook.
   Je hebt trouwens wel gelijk als de resolutie in het besturingssysteem te hoog word gezet. Dan krijg je de ‘frequency out of range’ melding ook.
   Maar hoe dan ook. Door de resolutie te wijzigen kan je het probleem oplossen :)

Vragen, opmerkingen en meningen over dit artikel kan je hier kwijt:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s