Ubuntu: de perfecte desktop – Remote desktop van Ubuntu naar Ubuntu


Dit artikel is onderdeel van de reeks Ubuntu: de perfecte desktop. Lees (als je dat nog niet gedaan hebt) eerst het artikel Ubuntu: de perfecte desktop – Introductie, voordat je dit artikel leest.

Wil men een werkplek op afstand (remote) benaderen, dan moet dit veilig gebeuren. Je wilt niet hebben dat andere kunnen meekijken en zo waardevolle informatie kunnen lezen en gebruiken.
Dit artikel behandelt het opzetten van een veilige verbinding voor een Ubuntu werkplek op afstand (remote desktop).
Bij zo een opzet hebben we te maken met een aantal aspecten:

 • een veilige verbinding tussen twee Ubuntu computers.
 • een Ubuntu computer (de Virtual Network Computing client) die een verzoek stuurt voor verbinding en acties over deze veilige verbinding.
 • een Ubuntu computer (de Virtual Network Computing server) die luistert of een verzoek voor verbinding binnenkomt of dat er uit te voeren acties binnenkomen en het resultaat terugstuurt naar de client over de veilige verbinding. Deze computer heeft de werkplek op afstand, het scherm wat gedeeld moet worden op het netwerk.

Virtual Network Computing (VNC) is een manier om het bureaublad van een computer te delen. Hiermee kan een andere computer op afstand worden beheerd. Het verstuurt de toetsaanslagen en muisbewegingen van een computer naar een andere machine. Het beeld wordt de andere richting opgestuurd, via een computernetwerk.
In Ubuntu is Vino en Vintage al geïnstalleerd bij installatie. Beide programma’s kunnen worden gebruikt voor Virtual Network Computing.

Een remote desktop verbinding tussen twee Ubuntu computers is het gemakkelijkst op te zetten. Ubuntu heeft alles al standaard geïnstalleerd. Een verbinding met een Windows computer is iets lastiger.

De Virtual Network Computing server configuratie

Op de server moeten we Vino configureren. Vino is een VNC server, die standaard in Ubuntu is geïnstalleerd. Dat doen we als volgt:

  1. Ga naar Systeem –> Voorkeuren –> ‘Bureaublad op afstand’.
  2. In het ‘Bureau-op-afstand voorkeuren’ venster heb je de volgende opties:
Optie Omschrijving
 • Andere gebruikers toestaan uw bureaublad te bekijken
Deze optie moet je aanvinken.
 • Andere gebruikers toestaan uw bureaublad te besturen
Deze optie kan je aanvinken, als het bureaublad bestuurd moet worden. Als iemand bijvoorbeeld hulp nodig heeft.
Om extern toegang via het internet te krijgen zal je poort 5900, de poort waarop Vino luistert, op de firewall moeten openzetten. Als deze poort niet open staat heb je alleen lokaal toegang.
 • U dient toestemming te geven voordat toegang wordt verleend
Deze optie kan je aanvinken voor een betere beveiliging. Niemand kan toegang krijgen voordat jij dit per inlogsessie toestaat.
 • De gebruiker vragen om een wachtwoord in te voeren
Deze optie aanvinken voor een betere beveiliging. Vul hier een wachtwoord in wat de gebruiker op de client machine  moet invoeren, voordat hij toegang krijgt.
 • Netwerk configureren voor automatisch accepteren van verbindingen
Deze optie kan je het beste niet aanvinken. Je wilt namelijk niet dat iemand automatisch toegang kan krijgen tot je computer
 • Mededelingengebied
Kies hier de optie ‘Pictogram alleen tonen als iemand verbinding heeft gemaakt’.

De Virtual Network Computing client configuratie

Op de client gebruiken we Vinagre als VNC client. Hier hoeven we eigenlijk nauwelijks iets te configureren.

 1. Ga naar Toepassingen –> Internet –> ‘Werkplek op afstand’. Het venster ‘Werkplek op afstand’ wordt geopend. Dit is Vinagre.
 2. Ga in het ‘Werkplek op afstand’ venster naar het menu Bewerken –> Plug-ins.
 3. Vink in het ‘Beheer plug-ins’ venster de plug-ins aan die je wilt gebruiken. Het is aan te bevelen om altijd de optie VNC aan te vinken. Dit is namelijk het standaard protocol wat Ubuntu gebruikt en wat er voor zorgt dat je servers in je omgeving op je lokale netwerk automatisch kan zien. Het beste kan je beide plug-ins aanvinken. Als je gebruik wilt maken van SSH dan moet de openssh-server op de server geïnstalleerd zijn. Deze kan je installeren door naar Toepassingen –> ‘Ubuntu softwarecentrum’ te gaan.

Verbinding via lokaal netwerk

Beschikbare servers in je omgeving op je lokale netwerk staan onder ‘Hosts in je omgeving’ in het linker subvenster van het ‘Werkplek op afstand’ venster.

Selecteer de host waarmee je een verbinding wilt maken en druk op de Enter toets van je toetsenbord. Een alternatief is dubbelklikken op een host.

Verbinding via internet

 1. Klik op Verbinden in de menubalk. Het ‘Werkplek op afstand’ venster wordt nu geopend.
 2. Kies een protocol:
  1. SSH: met deze optie krijg je alleen een terminalverbinding. Dit is dus ideaal voor een server en niet voor een desktopcomputer.
   Vul bij host het IP-adres of de naam van de computer (server) waarmee je wilt verbinden in.
   Vul bij gebruikersnaam de gebruiker in waarmee je wilt inloggen. Dit moet een bestaande gebruikersnaam op de server zijn.
  2. VNC: deze optie is geschikt voor een remote desktopverbinding. Let op: het VNC protocol is geen veilig protocol voor internet.
   Vul bij host het IP-adres of de naam van de computer (server), waarmee je wilt verbinden, in.
   De andere opties kan je naar believen aanvinken. De optie ‘Gebruik host als SSH-tunnel’ gebruik je als je een beveiligde verbinding wilt opzetten. Deze optie zet een SSH-tunnel op voor de VNC verbinding. Alles wat nu over deze tunnel wordt verstuurd wordt versleuteld. Andere personen op het internet kunnen dan niet je data bekijken. Of in ieder geval wordt het hun lastiger gemaakt om je data te bekijken. Dit is aan te bevelen als je over het internet gaat. Voor een lokale verbinding (intranet) hoef je deze optie niet te gebruiken. Gebruik de remote computer (server) als host. Bij deze optie moet je twee keer inloggen op de remote computer. Een keer voor SSH en een keer voor VNC. Nogmaals: op de remote computer (server) moet openssh-server geïnstalleerd zijn.

Hieronder zie je een voorbeeld van een remote desktopverbinding:

Het is inderdaad de computer waarop ik net de remoteverbinding naar deze computer heb opgezet.

Gerelateerde artikelen:

Zie Ubuntu: de perfecte desktop – Introductie voor de complete inhoud van deze artikelenreeks.

13 thoughts on “Ubuntu: de perfecte desktop – Remote desktop van Ubuntu naar Ubuntu

 1. Beste Leo,

  Bedankt voor het artikel maar ik werk niet remote, mijn computers staan thuis.
  Wel wil ik je nog eens bedanken want op mijn andere pc heb ik Ubuntu staan en ik schreef je dat al dat ik geruime tijd problemen had met het Skype geluid, ik kreeg het maar niet in orde. Nadien heb ik dat nog een gehad maar na alles nog eens goed gecontroleerd te hebben en ingesteld werkt het prima en blijft heel goed werken. Nog eens bedankt voor dat mooie en duidelijke artikel van over Skype.
  Beste groeten:
  Ben Clevers ON4BBC.

  • Hoi Ben, dank je voor je mooie woorden. Ik gebruik remote ook thuis. Mijn kinderen hebben hun desktop boven op hun slaapkamer staan. Als ik een installatie of upgrade moet doen, dan doe ik dat remote vanuit de huiskamer. Hoef ik niet constant naar boven te lopen om te kijken hoever de installatie of upgrade is. En als er problemen zijn heb ik gelijk internet bij de hand.

  • Correct. Is hetzelfde als wat ik beschreven heb:
   “De optie ‘Gebruik host als SSH-tunnel’ gebruik je als je een beveiligde verbinding wilt opzetten. Dit is aan te bevelen als je over het internet gaat. Voor een lokale verbinding (intranet) hoef je deze optie niet te gebruiken. Gebruik de remote computer (server) als host. Andere personen op het internet kunnen dan niet je data bekijken. Bij deze optie moet je twee keer inloggen op de remote computer. Een keer voor SSH en een keer voor VNC.”
   Maar…ik zal specifiek vermelden dat hier een SSH-tunnel wordt opgezet. Misschien was dat niet duidelijk. Dank voor je terugkoppeling.

  • Piet, mee eens, vooral x2go is een heel mooi alternatief, maar deze serie behandeld zoveel mogelijk de standaard apps. Dit is een mooie voor de advanced serie.

 2. Bij mij staat sinds een tijdje bij de voorkeuren voor bureaublad op afstand 127.0.0.1 als IP adres ipv 192.168.*.* . Iemand een idee hoe ik dit weer terug krijg?

  • Ewout, probeer de volgende oplossingen eens:
   1) ‘Andere gebruikers toestaan uw bureaublad te bekijken’ eens uit te vinken en daarna weer aan. Zorg dat ‘Netwerk configureren voor automatisch accepteren van verbindingen’ uit gevinkt is. Laat de uitgevinkt!
   2) Als je nog geen correct IP-adres krijgt, forward dan poort 5900 in je modem/router naar je computer.
   3) Als laatste redmiddel: Voer in een terminalvenster gconf-editor uit. Ga in de editor naar desktop –> gnome –> remote_access –> network_interface. Maak deze leeg als hier lo staat.

   Maak je gebruik van de firewall in Ubuntu? Zo ja, zorg dan dat poort 5900 openstaat.

 3. Hallo Leo,
  Mooi duidelijk artikel, ik heb na diverse pogingen met freenx en x2go (kreeg beide niet geinstalleerd), dit artikel gevolgd en het werkt. Alleen zie ik de acties die uitvoer niet terug in het scherm van de client.
  server=ubuntu 10.04.1 desktop met filesharing werkend naar client.
  client=ubuntu9.10 desktop, hier kan ik dus de server wel mee besturen na toepassing van jou uitleg maar in het zelfde scherm zie ik niet wat ik doe terwijl ik die acties wel op het scherm van de server zie. maar ja dat is niet handig vanuit de luie stoel.
  Weet jij wat dit kan veroorzaken?

  • Hmmm, dit kan van alles zijn. Het kan liggen aan een verschillend protocol op beide machines. Als je VNC gebruikt moet op beide machines VNC zijn geinstalleerd. Als je SSH gebruikt moet dit ook op beide machine geinstalleerd zijn. Het kan ook aan de netwerksnelheid liggen.
   Kijk eens hier: Ubuntu: Compiz/VNC geen schermverversing in VNC. Let op dit is een work-around, maar werkt wel.
   Als je er niet uitkomt, dan hoor ik het wel.

   Als dit niet werkt, dan zou ik ook op de client overschakelen naar 10.04 0f 10.10.

 4. Bedankt, het werkt na de compiz work-around. wel volgt het beeld erg traag maar als ik daar rekening mee houdt is deze oplossing voor mij voldoende.

Vragen, opmerkingen en meningen over dit artikel kan je hier kwijt:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s