Ubuntu: de perfecte desktop – OpenOffice.org en PDF bestanden


Dit artikel is onderdeel van de reeks Ubuntu: de perfecte desktop. Lees (als je dat nog niet gedaan hebt) eerst het artikel Ubuntu: de perfecte desktop – Introductie, voordat je dit artikel leest.

Met OpenOffice.org kan je voortreffelijk een Portable Document Formaat (PDF) bestand creëren en redelijk een PDF-bestand bewerken. Een PDF creëren is handig als je een alleen lezen document wilt verspreiden of wanneer iemand geen Open Document Formaat (ODF) ondersteund of wanneer het naar een geconverteerd Microsoft formaat document niet te openen valt. Een PDF-bestand kan op elk platform worden bekeken en afgedrukt terwijl de oorspronkelijke opmaak behouden blijft, er van uitgaande dat de ondersteunende software is geïnstalleerd.

Een PDF-bestand creëren

OpenOffice.org kan een PDF-bestand maken van een word-document (OpenOffice.org Writer), een spreadsheet (OpenOffice.org Calc), een presentatie (OpenOffice.org Impress) en een tekening (OpenOffice.org Draw).

 1. Open hiervoor het desbetreffende document met het juiste OpenOffice.org pakket.
 2. Ga naar het menu Bestand –> ‘Exporteren als PDF…’. Het PDF-optie venster wordt nu geopend.
 3. In het PDF-optie venster heb je een aantal tabbladen met een aantal opties. De meeste optie zijn wel duidelijk. Diegene die wat toelichting nodig hebben bespreek ik in het kort hieronder. (de uitleg is rechtstreeks afkomstig uit de help van OpenOffice.org).
  Tabblad Optie Uitleg
  Algemeen PDF/A-1a PDF/A staat voor Portable Document Format Archivable en is een speciale variant van het gewone PDF-formaat die specifiek ontwikkeld is voor archivering. PDF/A is daarom geschikt voor het opslaan van digitale documenten. Functies zoals formulieren, javascript-code en multimediafuncties worden niet opgenomen in de PDF/A. Deze functies zouden in de toekomst namelijk een correcte weergave van het document kunnen verhinderen. Er worden echter ook enkele functies toegevoegd. Zo worden de gebruikte lettertypes bijvoorbeeld ingebed in het bestand. Alleen op deze manier kan men er zeker van zijn dat het lettertype later nog beschikbaar is.
  Tagged PDF Selecteert het schrijven naar PDF-tags. Dit kan de bestandsgrootte aanzienlijk verhogen.
  Tagged PDF bevat informatie over de structuur van de documentinhoud. Dit kan helpen om het document weer te geven op apparaten met verschillende schermen en bij het gebruik van schermlezen-software.
  Beginweergave Pagina-layout continu Selecteer deze optie om een PDF-bestand te genereren dat pagina’s in een continue verticale kolom weergeeft.
  Pagina-layout continue richting Selecteer deze optie om een PDF-bestand te genereren dat pagina’s zij aan zij in een continue kolom weergeeft. Wanneer er meer dan twee pagina’s zijn, wordt de eerst pagina rechts weergegeven.
  Gebruikersinterface Overgangseffecten toepassen Selecteert de export van Impress-diawisseleffecten naar de respectievelijke PDF-effecten. Deze optie is alleen actief voor Impress.
 4. Klik op de Exporteren button om het document in PDF-formaat op te slaan. Je moet nu nog alleen de naam waaronder en de map waarin het bestand moet worden opgeslagen specificeren.

Een PDF-bestand wijzigen

Vanaf OpenOffice.org 3.0 kan je bestaande PDF-bestanden aanpassen. Hiervoor heb je de PDF Import Extension nodig. De extensie voegt als extra functionaliteit het exporteren naar een hybride PDF-bestand toe in de optie ‘Exporteren als PDF…’ (zie ‘Een PDF-bestand creëren’ hierboven). Een hybride PDF-bestand is een bestand wat het formaat PDF (Portable Document Format, ontwikkeld door Adobe) en het formaat ODF (Open Document Format, ondersteunt door OpenOffice.org) in zich heeft. Voordeel hiervan is dat het bestand bij wijzigen niet meer geconverteerd hoeft te worden. Het hybride PDF-bestand is wel ongeveer 20% groter dan een normaal PDF-bestand, maar kan direct in het ODF-formaat worden geopend.

PDF Import Extension installeren

 1. Ga naar Toepassingen –> ‘Ubuntu Softwarecentrum’.
 2. Vul rechtsboven in het zoekvenster pdfimport in.
 3. Klik op de Installeren button van ‘OpenOffice.org extension for importing PDF documents.
 4. Sluit het ‘Ubuntu softwarecentrum’ venster.

PDF Import Extension gebruiken

Nu gaan we deze extensie gebruiken. Daarvoor moeten we eerst de snelstarter, als je deze hebt, in de systray (rechtsboven in je paneel) sluiten. Klik hiervoor met de rechter muisknop op het icoon en kies ‘Snelstarter afsluiten’. Bij de volgende boot mag de snelstarter rustig starten als je deze graag gebruikt.

 1. Start OpenOffice.org writer, door naar Toepassingen –> Kantoor –> ‘OpenOffice.org Tekstverwerker’ te gaan.
 2. In het ‘OpenOffice.org – Writer’ venster ga naar Bestand –> ‘Openen…’ en open een PDF document. Het openen kan wel even duren, daar het document geconverteerd moet worden. Je ziet dat OpenOffice.org Draw (OpenOffice.org Tekenen) wordt geopend. Dit is correct. De extensie werkt met Draw.
 3. Je kan de tekst nu wijzigen door er op te dubbelklikken. Afbeeldingen kan je wijzigen met behulp van een klik. Het is niet eenvoudig, maar het werkt wel. In onderstaande afbeelding zie je dat een regel geselecteerd is om aangepast te worden.
 4. Na de wijziging kan je het document weer opslaan als PDF.

De import is nog niet helemaal perfect. Tekst wordt goed opgepakt. Lettertype, grootte en formattering wordt netjes gedetecteerd. Als het gebruikte lettertype in het PDF-bestand, niet aanwezig is in Ubuntu, wordt een best passend alternatief lettertype gekozen. Soms worden spaties en tekstterugloop niet correct gedetecteerd. Adobe formulieren en grafieken worden helemaal niet geïmporteerd.
Sowieso is de PDF importer niet bedoeld om tekstverwerking te doen, maar om kleine aanpassingen te maken. Je kan namelijk geen regels tussenvoegen zonder alle opvolgende regels handmatig op te schuiven. Typefouten herstellen of enkele woorden toevoegen is geen probleem.

Het beste blijft een hybride PDF-bestand. Deze worden in OpenOffice.org geopend als een ODF-bestand, met behoud van alle opmaak. Na de wijzigingen te hebben aangebracht, kan je het bestand weer als hybride PDF opslaan.

Gerelateerde artikelen:

Zie Ubuntu: de perfecte desktop – Introductie voor de complete inhoud van deze artikelenreeks.

2 thoughts on “Ubuntu: de perfecte desktop – OpenOffice.org en PDF bestanden

 1. Dia blijf ik een beetje een spartaans alternatief vinden voor Visio. Het idee is goed, maar de uitwerking is een beetje… tsjah, net niet zeg maar. Zeker als je al met Visio gewerkt hebt, zal Dia als een (behoorlijke) stap terug aanvoelen. Ondanks dat gebruik ik Dia regelmatig, maar als ik heel eerlijk ben is dat louter ‘bij gebrek aan beter’. Wat vind jij van Kivio eigenlijk?

  • Kivio en Dia zijn aan elkaar gewaagd. Dia heeft wat meer import mogelijkheden, maar beide kunnen ze geen Visio-bestanden inlezen. Persoonlijk vind ik het eindresultaat van Dia beter dan dat van Kivio. De interface van Kivio zit dichter bij Visio.

Vragen, opmerkingen en meningen over dit artikel kan je hier kwijt:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s