Ubuntu: de perfecte desktop – Films


Dit artikel is onderdeel van de reeks Ubuntu: de perfecte desktop. Lees (als je dat nog niet gedaan hebt) eerst het artikel Ubuntu: de perfecte desktop – Introductie, voordat je dit artikel leest.

Voor het bekijken van films heb je een mediaspeler nodig. De standaard geïnstalleerde Totem mediaspeler voldoet goed voor niet-HD-films. Deze kan zelfs goed DVD’s afspelen inclusief de menu’s. Maar als je full HD-films (1080p) wilt bekijken dan voldoet Totem niet. Zeker niet als je geen snelle computer hebt. Dit komt omdat de processor (CPU) in de computer zowel het beeld moet aansturen als de film moet decoderen en nog meer andere taken moet afhandelen. Om toch HD-films te kunnen bekijken is NVIDIA op dit moment de enige optie. NVIDIA maakt gebruik van VDPAU (Video Decode and Presentation API for Unix). Hierbij wordt de film decodering en post-processing door de processor van de grafische kaart. Zodoende heeft de processor op de moederkaart meer capaciteit over om andere taken af te handelen.

Diegene die full HD-films niet belangrijk (genoeg) vinden, raad ik aan om gewoon de Totem mediaspeler te gebruiken. Door de audio- en videocodecs uit het vorige hoofdstuk te installeren is de Totem mediaspeler direct gebruiksklaar.

Voor diegene die full HD-films wel belangrijk vinden EN een NVIDIA grafische kaart GeForce series 6 of nieuwer hebben gaan we VDPAU activeren. Dit levert vooral bij wat oudere computers met een minder krachtige processor een geweldig performanceverbetering op. Nieuwe krachtige supercomputers zien een mindere performanceverbetering.

NVIDIA driver

Als je een NVIDIA grafische kaart hebt, dan moet om VDPAU te kunnen gebruiken de bedrijfseigen (proprietary) NVIDIA driver met VDPAU ondersteuning geïnstalleerd zijn. Dit gaan we controleren.

 1. Ga naar Systeem –> Beheer –> Stuurprogramma’s.
 2. Controleer of nvidia_current actief is. Zo niet, dan activeren.
 3. Sluit het venster Stuurprogramma’s.

Indien in Stuurprogramma’s geen nvidia_current staat, dan moeten we deze nog installeren.

 1. Ga naar Toepassingen –> ‘Ubuntu softwarecentrum’
 2. Vul rechtsboven in het zoekvenster nvidia in.
 3. Klik op de regel ‘NVIDIA binary Xorg driver, kernel module and VDPAU library’ en klik vervolgens op Installeren button. Zowel de driver als het configuratietool wordt nu geïnstalleerd.
 4. Sluit het ‘Ubuntu softwarecentrum’ venster.

VDPAU installeren

VDPAU wordt niet automatisch geïnstalleerd wanneer je de NVIDIA driver installeert, dus moeten we het VDPAU-videopakket nog installeren.

 1. Ga naar Toepassingen –> ‘Ubuntu softwarecentrum’
 2. Vul rechtsboven in het zoekvenster vdpau in.
 3. Klik op de regel ‘Video Decode and Presentation API for Unix (libraries)’ en klik vervolgens op Installeren button.
 4. Sluit het ‘Ubuntu softwarecentrum’ venster.

VDPAU wordt momenteel in Ubuntu ondersteund voor MPlayer. Als grafische frontend kan SMPlayer of GNOME MPlayer gebruikt worden. Ik heb persoonlijk een voorkeur voor SMPlayer omdat die de beste grafische frontend, met de beste configuratie opties, is.

SMPlayer

SMPlayer is geüpdatet om overweg te kunnen met NVIDIA’s VDPAU hardware geaccelereerde playback van MPEG2, VC-1, WMV3 en H.264/MPEG4 AVC videocodecs. Deze gaan we nu installeren.

 1. Ga naar Toepassingen –> ‘Ubuntu softwarecentrum’
 2. Vul rechtsboven in het zoekvenster smplayer in.
 3. Klik op de regel SMPlayer en klik vervolgens op Installeren button. SMPlayer, vertaalbestanden en thema’s worden nu geïnstalleerd.
 4. Sluit het ‘Ubuntu softwarecentrum’ venster.

SMPlayer configureren

Na de installatie van SMPlayer moeten we deze gaan configureren voor VDPAU gebruik. Dit doen we als volgt:

 1. Ga in SMPlayer naar Opties –> Voorkeuren.
 2. Ga in het ‘SMPlayer – Voorkeuren’ venster in het linker subvenster op Algemeen (deze zou standaard gekozen moeten zijn als je het voorkeuren venster opent).
 3. Ga naar het tabblad Video.
 4. Selecteer als ‘Uitvoerdriver:’ vdpau.
 5. Vink de optie ‘Nabewerkingstandaard inschakelen’ uit.
 6. Klik in het linker subvenster op Prestaties.
 7. Zet ‘Threads voor decoderen (alleen MPEG-1/2 en H.264):’ op 1. Multithreading mag namelijk niet aanstaan.
 8. Klik in het linker subvenster op Geavanceerd.
 9. Ga naar het tabblad ‘Opties voor MPlayer’.
 10. Vul bij ‘Opties:’ het volgende in: -vc ffmpeg12vdpau,ffh264vdpau,ffwmv3vdpau,ffvc1vdpau,
  Let op dat je de laatste komma specificeert. Dit betekent dat MPlayer blijft zoeken naar een geschikte codec als deze niet in de -vc lijst staat.
 11. Klik in het ‘SMPlayer – Voorkeuren’ op de OK button.
 12. Sluit SMPlayer.

Open alle films via het Open menu van SMPlayer. Mijn ervaring is dat het slepen van een DVD met een menu op SMPlayer niet altijd goed werkt.

Nu kan je alle films, inclusief full HD (1080p), afspelen met behulp van SMPlayer.

Nawoord

In de nabije toekomst komt er, om full HD films af te spelen, een tweede optie bij in de vorm van VA API (Video Acceleratie H.264, VC-1 and MPEG-2). Deze optie is nu al beschikbaar voor MPlayer, VLC en Xine, maar dat maakt alle andere pakketten die FFmpeg gebruiken onbruikbaar.  FFmpeg is voor VA API aangepast. Deze mogelijkheid bespreek ik dan ook niet, omdat het te veel werk is om per computerconfiguratie aan te geven wat er allemaal gewijzigd moet worden. Ook het terugdraaien van deze wijzigen is (te) complex. Zodra dit officieel beschikbaar komt, dan zal ik dit artikel aanvullen.

Gerelateerde artikelen:

Zie Ubuntu: de perfecte desktop – Introductie voor de complete inhoud van deze artikelenreeks.

2 thoughts on “Ubuntu: de perfecte desktop – Films

 1. Gaat wel iets verder dan een standaard videoplayer, maar ik zweer toch echt bij XBMC als het op Full HD playback aankomt. Ingebouwde ondersteuning voor VDPAU (maakt natuurlijk onder water gebruik van dezelfde software als die je in je artikel noemt) en een zalige interface. Maar wellicht een beetje overkill als je ‘even snel’ een filmpje wil kijken.

  • Helemaal mee eens. Ik gebruik zelf ook XBMC en vindt het geweldig. Ik vind het alleen te ver gaan om XBMC in deze reeks op te nemen. Ik bespreek hierin alleen de standaard applicaties, als deze niet voldoen een alternatief en aanvullende pakketten om de standaard applicaties goed te laten werken. Wellicht komt XBMC in de advanced reeks.

Vragen, opmerkingen en meningen over dit artikel kan je hier kwijt:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s