Ubuntu: de perfecte desktop – Verbindingen (Bluetooth)


Dit artikel is onderdeel van de reeks Ubuntu: de perfecte desktop. Lees (als je dat nog niet gedaan hebt) eerst het artikel Ubuntu: de perfecte desktop – Introductie, voordat je dit artikel leest.

Bluetooth is een open standaard voor draadloze verbindingen tussen apparaten op korte afstand, normaal gesproken 1 tot 10 meter. Om Bluetooth te kunnen gebruiken heb je een Bluetooth chipset of adapter nodig voor je computer. Heb je geen interne chipset dan kan je USB-adapter kopen voor rond de €10. Zonder een Bluetooth chipset of adapter hoef je niet verder te lezen.

In de systray staat een Bluetooth-icoon. In het menu zit de optie om voorkeuren te specificeren.

 1. Om het voorkeurenvenster te open zijn er twee alternatieven:
  • Klik met de linker muisknop op het Bluetooth-icoon in de systray, rechts in het GNOME paneel, en kies Voorkeuren.
  • Een alternatief om het Voorkeuren venster te openen is om naar Systeem –> Voorkeuren –> Bluetooth te gaan.

  Het Bluetooth-voorkeurenvenster verschijnt. De optie ‘Computer zichtbaar maken’ vink je aan als andere apparaten de computer moeten kunnen ontdekken. In dit venster kan je apparaten toevoegen die hun Bluetooth hebben geactiveerd. Klik op de button ‘Nieuw apparaat instellen…’ om een apparaat, wat Bluetooth heeft geactiveerd, toe te voegen. Een wizard, de Bluetooth-instellassistent, verschijnt.

 2. We hebben tegenwoordig allemaal een mobiele telefoon met Bluetooth en dus gebruik ik dit als voorbeeld. Andere veelgebruikte apparaten zijn muizen, koptelefoons, microfoons, fotocamera’s en computers. Klik op de Volgende button en de wizard gaat zoeken naar Bluetooth apparaten binnen een afstand van 10 meter.

  Bij ‘Apparaattype:’ kan je specificeren wat je wilt zien. Dit is een filter op de getoonde lijst. Als je apparaat een PIN-code heeft dan kan je deze opgeven als je op de ‘PIN-opties…’ button klikt. Als je Bluetooth apparaat niet in de lijst verschijnt, dan moet je hoogstwaarschijnlijk dit apparaat zichtbaar maken. Raadpleeg hiervoor de handleiding van het apparaat. Klik in de lijst op het apparaat wat je wilt toevoegen en klik op de Volgende button.
 3. Afhankelijk van het apparaat wat je toevoegt, wil de wizard  een verbinding maken met het apparaat. Accepteer de pin-code op het apparaat en klik vervolgens op de ‘Komt overeen’ button.

  Het apparaat is nu toegevoegd. Klik op de Sluiten button.
 4. Klik op de Sluiten button om het Bluetooth-voorkeuren venster te sluiten.

Alle toegevoegde apparaten met databestanden worden beschouwd als een massaopslagsysteem en kunnen worden bekeken met de Bestandsbeheerder.

Het menu van het Bluetooth-icoon in de systray heeft de volgende opties:

 • Status: Bluetooth aan of uit.
 • Bluetooth aanzetten‘ of ‘Bluetooth uitzetten‘.
 • Zichtbaar. Aan- of uitgevinkt. Aangevinkt betekent dat de computer via Bluetooth zichtbaar is.
 • Bestanden naar apparaat sturen.
  Deze optie opent het ‘Kies de te versturen bestanden’ bestandsbeheervenster. Kies een of meerdere bestanden en klik op de Openen button. Het venster ‘Kies een apparaat om naartoe te sturen’ verschijnt. Kies een apparaat en klik op de ‘Sturen naar’ button. Het apparaat waarnaar je het bestand stuurt zal een bevestiging vragen. Als je deze bevestigt, dan wordt het bestand opgestuurd en wordt het in een folder geplaatst. Als het bevestigen te lang duurt krijg je een foutmelding en kan je opnieuw proberen, door op de ‘Opnieuw proberen’ button te klikken.
 • Apparaat openen.
  Deze optie opent het ‘Selecteer het apparaat om door te bladeren’. Kies een apparaat en klik op de Openen button. Afhankelijk van het te openen apparaat zal dit apparaat om een bevestiging vragen. Bevestig de vraag en het apparaat zal worden aangekoppeld en het bestandsbeheer venster wordt geopend. Nu kan je alle folders en bestanden, waarvoor je de rechten hebt, bekijken die op het apparaat aanwezig zijn.
 • Apparaten.
  Hier worden alle toegevoegde apparaten getoond. Deze hebben een menu met een snellere toegang voor bijvoorbeeld ‘Apparaat openen…’ en ‘Bestanden verzenden…’. Dit menu is afhankelijk van het apparaat. Een koptelefoon heeft hier bijvoorbeeld ‘Geluidsvoorkeuren openen…’.
 • Nieuw apparaat instellen.
  Dit toont de wizard, de Bluetooth-instellassistent.

Als alle apparaten toegevoegd zijn, dan kan het beste de computer op onzichtbaar gezet worden. Je wilt niet hebben dat andere deze computer via Bluetooth kunnen zien.

Wil je Bluetooth standaard uitgeschakeld hebben na een boot, lees dan mijn artikel Ubuntu: Bluetooth automatisch uitzetten na boot.

Gerelateerde artikelen:

Zie Ubuntu: de perfecte desktop – Introductie voor de complete inhoud van deze artikelenreeks.

Vragen, opmerkingen en meningen over dit artikel kan je hier kwijt:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s