Belastingaangifte onder Ubuntu


(Laatst bijgewerkt op 14 maart 2010; zie onderaan artikel voor meer informatie)

Dit is een aangepast en bijgewerkt artikel van Belastingaangifte onder Linux. Dit artikel werkt zowel onder de 32- als 64-bit Ubuntu en is getest op Ubuntu 9.10.

Het is weer tijd om de jaarlijkse aangifte voor de inkomstenbelasting te gaan invullen, maar ook tijd voor een herzien artikel hierover.

In dit artikel heb ik gespecificeerd hoe je het programma kan:

 • waar je het aangifteprogramma kan downloaden,
 • hoe het aangifteprogramma te installeren (tarball of autopackage)
 • hoe het programma te openen (met of zonder vooraf ingevulde gegevens van de Belastingdienst).

Vereisten

Deze paragraaf is alleen voor Ubuntu 64-bit.

Als je een 64-bit Ubuntu hebt, dan moet je de 32-bit bibliotheek installeren anders kan je het belastingprogramma niet openen. Als je dit nog niet gedaan hebt, doe dit dan als volgt:

 1. Ga naar Systeem –> Beheer –> ‘Synaptic pakketbeheer’.
 2. In het ‘Synaptic Pakketbeheer’ venster klik op Zoeken in de werkbalk.
 3. In het Zoeken venster vul bij ‘Zoeken:’ ia32-libs in en klik op de Zoeken button.
 4. In het ‘Synaptic Pakketbeheer’ venster selecteer ia32-libs met de rechter muisknop en kies ‘Markeren voor installatie’. Accepteer eventueel te installeren afhankelijkheden.
 5. Klik op Toepassen in de werkbalk.
 6. Klik in het Samenvatting venster op de Toepassen button.
 7. Klik in het ‘veranderingen doorgevoerd’ venster op de Sluiten button.
 8. Sluit het ‘Synaptic pakketbeheer’ venster.

Voorbereiding

 1. Open Firefox.
 2. Ga naar Bewerken –> Voorkeuren.
 3. In het Voorkeuren venster klik op Algemeen in de werkbalk.
 4. Onthoudt waar gedownloade bestanden worden opgeslagen. Schrijf het desnoods op. Dit staat bij ‘Bestanden opslaan in’.

Downloaden van het aangifteprogramma

Het aangifteprogramma Inkomstenbelasting voor Linux (en dus Ubuntu) is te hier te downloaden: Aangifteprogramma

Als alternatief kan je het programma ook als een .deb bestand downloaden van de repository van Richard Bos. Kies wel de juiste Ubuntu folder en daarin weer de 32- of 64-bit folder.

Aangifteprogramma installeren

Aangifteprogramma installeren via de Linux tarball

Dit is de gemakkelijkste manier.

 1. Ga naar de folder waar het gedownloade bestand is opgeslagen.
 2. Klik met rechter muisknop op het ib[jaar]_linux.tar.gz bestand en kies ‘Uitpakken’. Er wordt nu een folder ib[jaar] aangemaakt, waarbij [jaar] voor het aangiftejaar staat.

Aangifteprogramma installeren met autopackage

Om het autopackage aangifteprogramma te kunnen installeren hebben we het programma autopackage nodig. Deze is hier te downloaden: GoogleCode
Let op dat je het juiste programma download. Het x86.tar-bestand voor de 32-bit en de x86_64.tar-bestand voor de 64-bit Ubuntu.

Het autopackage programma installeren doe je als volgt:

 1. Ga naar de folder waar het gedownloade bestand is opgeslagen.
 2. Klik met rechter muisknop op het tar-bestand en kies ‘Uitpakken’. Er wordt nu een folder autopackage aangemaakt.
 3. Open een terminalvenster en voer de voldende commando’s uit:
  sudo ~/Bureaublad/autopackage/install
  Als je het tar-bestand niet op het Bureaublad hebt uitgepakt, moet je natuurlijk het juiste pad kiezen.

Als het autopackage geïnstalleerd hebt, kan je het aangifteprogramma installeren door er op te dubbelklikken. Het aangifteprogramma is daarna terug te vinden onder Toepassingen –> Kantoor.

Aangifteprogramma installeren met het .deb-bestand van Richard Bos

Je kan het dan installeren van een dubbelklik op het .deb-bestand. Het leuke van het pakket is, dat het met een .desktop (voor het menu e.d.) en met een mime bestand komt. Het laatste is handig, omdat dan automatisch het belasting pakket wordt opgestart als je de vooringevulde informatie download.
Na installatie is het programma terug te vinden onder Toepassingen –> Kantoor.

Eerste keer aangifteprogramma starten

 1. Open het aangifteprogramma:
  • Geïnstalleerd via tarball: Dubbelklik op de ib[jaar] folder. Dubbelklik op de bin folder. Dubbelklik op het ib[jaar]ux bestand.
  • Geïnstalleerd met autopackage: Ga naar Toepassingen –> Kantoor.
 2. Het aangifteprogramma wordt nu geopend. Er wordt door het programma een folder aangemaakt voor de aangifte. De folder die aangemaakt wordt kan je vinden in het aangifteprogramma onder instellingen (onderin het aangifte scherm). De foldernaam met padnaam staat bij ‘Gegevens opslaan’.
  Voor Ubuntu is dit /home/[gebruikersnaam]/belastingdienst.nl/ib[jaar] (waarbij [gebruikersnaam] de gebruikersnaam is waarmee je ingelogd bent en [jaar] het aangiftejaar) .
 3. Klik op de Yes button als je het aangifteformulier al vooraf ingevuld wilt hebben door de Belastingdienst. Er wordt nu een webpagina geopend. Volg de aanwijzingen op de webpagina op.
 4. Plaats het gedownloade .IBV-bestand naar de folder zoals genoemd in punt 2.
 5. Dubbelklik nu weer op het ib[jaar]ux bestand. Als je niet meer weet waar dit staat volg je de aanwijzing onder stap 1.
  Het aangifteprogramma wordt nu geopend. Klik rechtsonder in het aangifteprogramma op ‘Open bestand’ en kies de optie ‘een nieuwe aangifte met al gedownloade gegevens over [jaar]’.
 6. Kies in het ‘Open bestand’ venster in het rechter subvenster je IB. Klik vervolgens op de OK-button. Let op het duurt nu even voordat het aangifteprogramma gegevens laat zien.
 7. Nu kan je verder gaan met het invullen van de aangifte zoals je al gewend bent.

Optioneel: Als je wilt kan je de uitgepakte folder ib<jaartal> samenvoegen met de folder genoemd in punt 3. Verplaats hiervoor de inhoud van de uitgepakte folder naar de folder genoemd in punt 5. Daarna kan je lege uitgepakte folder verwijderen. Let er wel op dat hij leeg is.


Wijziging 14 maart 2010: Repository van Richard Bos, waar een .deb-bestand gedownload kan worden, toegevoegd.

 


44 thoughts on “Belastingaangifte onder Ubuntu

 1. Hallo Leo,

  heb je ook nog geprobeerd om het .deb pakket van het belasting pakket te installeren? Voor Ubuntu-9.10 staat het op:
  http://download.opensuse.org/repositories/home:/rbos:/ib/xUbuntu_9.10/
  Het leuke van het pakket is, dat het met een .desktop (voor het menu e.d.) en met een mime bestand komt. Het laatste is handig, omdat dan automatisch het belasting pakket wordt opgestart als je de vooringevulde informatie download.

  Het pakket voor de 64bit machine heeft nog geen dependency op ia32, ik zal daar voor het komende jaar eens naar kijken. Mochten er mensen willen helpen, om dit te implementeren, laat dan even een reactie achter.

  Pakketten voor andere Ubuntu versies en distributies staan in de parent directory.
  Als je subscribed op de repository voor de voor jouw bestemde machine, dan kan je het pakket met ‘apt-get install inkomstenbelasting’ installeren. Je krijgt volgend jaar dan automatisch het pakket voor dat belasting jaar binnen…. Leuker kunnen we het niet maken, makkelijker wel :)

  R.

  • Richard, dank voor de toevoeging. Ik had vorig jaar beloofd dat ik een link zou plaatsen in het artikel, heh? Ik zal dit als nog doen. Ik heb geprobeerd de repository toe te voegen in softwarebronnen, maar dit lukt me niet. Als je een manier weet dan hoor ik dat graag.

   • Ik heb ooit deze handleiding gebruikt om het pakket voor 2010 te installeren. Ik heb er de aangifte ook mee gedaan. Nu wil ik de aangifte terug kijken omdat de belastingdiens mijn aanslag heeft gewijzigd. Helaas wil het pakket nu niet meer openen. Is er een manier dit alsnog voor elkaar te krijgen? Nu is er geen enkele reactie als ik het probeer te starten. Wel heb ik een nieuwere versie Ubuntu draaien inmiddels, 12.04.

    Ernst-Jan

    • Hoi Ernst-Jan,

     Ik heb onder 12.04 met het volgende { ib2012/bin/ib2012ux -L -*-lucida-medium-r-*-*-10-*-*-*-*-*-*-* } het belastingprogramma onder linux gestart en ingevuld. Dit ging goed.

     mvg

     Wim (Spidey-Westland)

    • Ernst-Jan, oudere versies van het aangiftprogramma werken inderdaad niet meer onder nieuwere Ubuntu versies.

     Als je de belasting hebt ingevuld met het programma van dit jaar en het invullen van de aangifte ging goed, dan kan je dat programma ook gebruiken om een oud ingevulde aangifte te openen. Zie rechtsonder in het belastingprogramma.
     Zie eventueel Belastingaangifte onder Ubuntu 12.10 voor de laatste versie van de installatiehandleiding.

     Wim’s instructie werkt ook, maar merk op dat hij ook het aangifteprogramma van 2012 gebruikt.

 2. Dit programma is nogal schriel van opzet. Is het misschien op een of andere manier mogelijk het lettertype te vergroten. De schermen kunne wel wat worden opgerekt maar de leesbaarheid van de tekst blijft niet om over te juichen.

  • Hans, open een terminalvenster en ga naar de folder waarin ib2009ux in staat. Voer het programma dan uit met ib2009ux -L font. Er opent zich nu een venster waarin je het lettertype (wat optioneel) is en de lettergrootte kan wijzigen.

 3. Dag Leo,

  Bedankt voor deze tip. Helaas schalen de invoervakjes niet mee. Dus wat je invult is dan niet meer te lezen.

  Is dit commando overigens op meer toepassingen waar ogenschijnlijk alleen met kleine lettertjes gewerkt wordt toepasbaar?

  • Tja, die invoervakjes kan ik ook niet veranderen. Misschien is dit volgend jaar beter.
   Dit commando is alleen voor dit programma, omdat het een argument voor het programma is.

 4. Leo,

  Ik begrijp niet precies waar dat programma GoogleCode voor dient.
  Is dat misschien om van een Tar bestand een AutoPackage te maken?
  Van de belastingdienst heb ik het “Linux-Autopackage” bestand gedownload en geïnstalleerd (uitvoerbaar gemaakt).
  Inmiddels is mijn aangifte met succes verstuurd.

 5. Ik ben er inmiddels achter dat mijn ubuntu draait op 32 bit. Scheelt weer een stap. Maar bij het openen van het programma autopackage gaat er iets mis. Ik krijg de volgende melding: “/tmp/autopackage-1.4.2-x86_64.tar.bz2 kon niet worden geopend omdat de ermee geassocieerde hulptoepassing niet bestaat. Wijzig de associatie in uw voorkeuren.” Hoe los ik dit op?

  • Dit kan betekenen dat Archiefbeheer bij jouw niet geïnstalleerd is, hoewel dit standaard geinstalleerd moet zijn. Kijk in Synaptic of file-roller is geïnstalleerd.
   Of het betekent dat de extensie .bz2 niet geassocieerd is met Archiefbeheer. Klik met de rechter muisklik op /tmp/autopackage-1.4.2-x86_64.tar.bz2 en kies Eigenschappen. Ga naar het tabblad ‘Openen met’ en kies daar Archiefbeheer of voeg dat toe.

 6. Voor IB 2010 heb ik file ib201_linux.tar.gz gedownload in map Downloads.
  Systeem werkt met ubuntu 10.10 desktop.
  Ik ben een beginner van linux, hoe moet ik dit verder installeren.

  • 1) Ga naar de folder Downloads waar het gedownloade bestand is opgeslagen.
   2) Klik met rechter muisknop op het ib2010_linux.tar.gz bestand en kies ‘Uitpakken’. Er wordt nu een folder ib2010 aangemaakt. in de folder Downloads.
   3) Dubbelklik op de ib2010 folder. Dubbelklik op de bin folder. Dubbelklik op het ib2010ux bestand.
   Het aangifteprogramma wordt nu geopend.

   Makkelijker kan ik het niet maken :)

   • Leo,

    Bedankt voor uw info, echter lukt het niet.
    Als ik ib2010ux dubbel-klikt dan komt er een frame op mijn scherm en dan gebeurt er niets.

    Wat mis ik dan voor het installeren?

    • Wat bedoel je met ‘en dan gebeurt er niets’. Is het een leeg frame? Hangt het frame vast?
     Voer in een terminalvenster het commando ~/Downloads/ib2010/bin/ib2010ux uit.
     Kijk of je een foutmelding ziet en rapporteer dat hier terug.

     • Leo,

      Het installing ging wel starten maar er kwamen heel veel foutmeldingen.
      Nadat ik deze effe de tekstverwerker kopieren zag ik dat dit file 1715 pagionas had. Ik heb dit nagezocht maar de foutmelding heeft zich waarschijnlijk extra geplakt in document.
      Zie hieronder:
      ~/Downloads/ib2010/bin/ib2010ux

      xxxxxx@xxxxxx-desktop:~$ ~/Downloads/ib2010/bin/ib2010ux

      Gtk-WARNING **: Failed to load module “libcanberra-gtk-module.so”: libcanberra-gtk-module.so: kan gedeeld objectbestand niet openen: Bestand of map bestaat niet

      ————————————————————————-

      Moet ik dan eerst fonts installeren???

      Gdk-WARNING **: Missing charsets in FontSet creation

      Gdk-WARNING **: ISO8859-1

      Gdk-WARNING **: ISO8859-1

      Gdk-WARNING **: ISO8859-2

      Gdk-WARNING **: ISO8859-3

      Gdk-WARNING **: ISO8859-4

      Gdk-WARNING **: ISO8859-5

      Gdk-WARNING **: KOI8-R

      Gdk-WARNING **: ISO8859-7

      Gdk-WARNING **: ISO8859-9

      Gdk-WARNING **: ISO8859-13

      Gdk-WARNING **: ISO8859-14

      Gdk-WARNING **: ISO8859-15

      Gdk-WARNING **: JISX0208.1983-0

      Gdk-WARNING **: KSC5601.1987-0

      Gdk-WARNING **: GB2312.1980-0

      Gdk-WARNING **: JISX0201.1976-0

      Gdk-WARNING **: ISO10646-1

      Gtk-WARNING **: gtk_signal_disconnect_by_func(): could not find handler (0x858F8B0) containing data (0xACFE250)

      • Kan inderdaad het font zijn. Voer het programma dan uit met ~/Downloads/ib2010/bin/ib2010ux -L font. Er opent zich nu een venster waarin je het lettertype (wat optioneel) is en de lettergrootte kan wijzigen. Probeer font lucida met grootte 12.

       Ik ben benieuwd.

      • Leo,

       Na je nieuwe tip heb ik dit uitgevoerd, de Gdk-Warning zag ik weer en ook het venster om een ander font te kiezen zag ik ook.
       Hierna kwam het belastingdienst formulier te voorschijn, alleen werkt dit langzaam, het lijkt net of ik dit formulier op een andere computer werkt.

       Ik ga hiermee wel verder om alles te bekijken.

       bedankt voor je tips.

      • Ik heb die WARNING meldingen ook, ze zijn te negeren.
       En het lege scherm heb ik ook, maar wat je kan doen is simpelweg
       het scherm minimizen en meteen weer maximizen, dan doet hij het prima.

 7. Ja klopt. Programma kan soms langzaam zijn. Velen, maar niet iedereen, hebben daar last van. Schijnt iets met de opbouw van de letters te maken te hebben. Een kleinere lettergrootte (10 ipv 12 bijvoorbeeld) kan iets helpen.

  • Leo,

   Als ik min pc afsluit en op de volgende dag weer aanzet dan mis alles van de ingevulde belastingaangifteformulier,
   Ik zie ook geen start commando

   Wat heb ik misschien fout gedaan?

   Spidey-Westland

   • Wat bedoel je nu? Dat alles weg is?

    De installatie maakt een /home/[naam]/belastingdienst.nl/ib2010 folder aan. Hierin worden jouw gegevens opgeslagen. Dus als het goed is heb je die nog. Als je deze niet hebt, dan weet ik niet wat er gebeurd is.

    Bedoel je met startcommando het ib2010ux programma? Het programma maakt geen icoon aan of zo.
    Ik kan niet verklaren waarom jou uitvoerbaar bestand ib2010ux weg is (als dat zo is). Je kan het programma nogmaals installeren. Bij het starten zal het dan de gegevens in /home/[naam]/belastingdienst.nl/ib2010 overnemen. Eventueel kan je dat handmatig doen om in het programma rechtsonder op ‘Open bestand’ te klikken.

 8. Hallo leo,
  ik heb je handleiding gevolgd maar krijg steeds de melding:

  “Fout bij automatsch uitvoeren software”
  “Kan het autorun-programma niet vinden”

  Het autopackageprogram is ook geïnstallerd. zie heironder
  2011-02-25 12:30:52 (31,2 KB/s) – ‘‘autopackage-gtk-1.4.2.package’’ opgeslagen [316224/316224]

  Download completed.

  Installing graphical interface, please wait…

  # Bezig met voorbereiden van pakket: Autopackage Software-installatie (GTK+)
  # Checking for GTK+ user interface toolkit … OK
  # Checking for Glade user interface loader library … OK
  # Bezig met installeren van pakket…: Autopackage Software-installatie (GTK+) (pakket 1 van 1)
  # 100%[==================================================] Bezig met het uitpakken
  # Preparing executables…
  # Installing GNOME 2 file type information…
  # Installing GNOME 2 application registry entries…
  # Installing file type information (MIME)…
  # Installing KDE 3.x file type information…
  # Bezig met het registreren van bestandskoppelingen…
  # Bezig met het installeren van pictogrammen…
  # Bezig met het installeren van pictogramthema’s…
  # Bezig met aanmaken van snelkoppelingen in het startmenu…
  # Bezig met het kopiëren van bestanden naar /home/wim/.local/share/autopackage-gtk/glade
  # 100%[==================================================] Bezig met kopiëren
  # Bezig met het kopiëren van bestanden naar /home/wim/.local/share/autopackage-manager
  # Bezig met het kopiëren van bestanden naar /home/wim/.local/libexec/autopackage-gtk
  # Installing translated dictionary files…
  # 100%[==================================================] Bezig met kopiëren
  # Installing executables…
  # Updating package database…

  Het volgende pakket is correct geïnstalleerd:
  * Autopackage Software-installatie (GTK+)

  De volgende snelkoppeling is nu beschikbaar in het startmenu:
  * Manage 3rd party software (System)

  De installatie nam 761.6 KiB (779.9 KB) in.

  Verwijder dit pakket door package remove autopackage-gtk uit te voeren via de opdrachtprompt.

  Unable to download, skipping installation of graphical interface…
  wim@wim-desktop:~$

  Wat doe ik fout?
  vr gr
  wim dekkers

  • Wim, je krijgt de foutmelding “Unable to download, skipping installation of graphical interface…”. Hij kan de grafische interface niet downloaden. Waarom weet ik ook niet. Dit is het echte probleem. Ik zit nu in een pauze op kantoor en kan er niet induiken. Advies is om de Linux tarball te proberen.

   • Het spijt me, maar ik kan je niet verder helpen. Nog even op Internet gekeken, maar ook hier geen oplossing te vinden. Linux tarball gebruiken i.p.v. autopackage dus.

 9. Goed zeg, dat je rechtsonder moet kijken om die vooraf-ingevulde gegevens binnen te halen
  zie ik dankzij deze site.
  Nog 1 dingetje,
  ik werk bijna puur met de commandline, maar onder de gebruiker “root” zit de
  gemaakte directory dan in /root/Documents/belastingdienst.nl , dus de “Documents” map, niet
  de “Download” map.

  Bedankt voor het artikel , wat een geduld moet u hebben dit helemaal uit te typen! :)

  • Mistige, dank je. Typen valt wel mee. Er gaat meer tijd in de structuur van het verhaal zitten. Maar goed…
   En ja, je hebt gelijk wat de map betreft. Ik spreek echter over gedownloade bestand in mijn artikel en niet de map Downloads. SPIDEY had deze in Downloads gezet ;)
   Bedankt om op de reactie van SPIDEY te reageren.

Vragen, opmerkingen en meningen over dit artikel kan je hier kwijt:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s