Ubuntu 9.04: beta versie bekekenUbuntu 9.04 (Jaunty Jackalope) wordt officieel gereleased op 23 april. Ik heb de beta versie, die onlangs uitgekomen is, gedownload en in een virtuele machine geïnstalleerd (daar zijn ook alle screenshots van). Deze beta versie laat al aardig zien wat er veranderd is ten opzichte van Ubuntu 8.10 (Intrepid Ibex). Het heeft een aantal verbeteringen en nieuwe versies van bestaande pakketten.

Wat direct opvalt is dat het aanlogscherm een ander uiterlijk heeft gekregen.
u904_2

Het bureaublad heeft een andere achtergrond gekregen.
u904_13

Nu we het toch over het bureaublad hebben: De voorkeuren voor Bureaublad op afstand laat nu zien hoe je de computer op afstand kan bereiken
u904_7

Het programma ‘Werkplek op afstand’ heeft een menu Voorkeuren gekregen.
u904_5

Meldingen worden in Ubuntu 9.04 anders weergegeven. Zie screenshot.
u904_112

GNOME 2.26 (http://library.gnome.org/misc/release-notes/2.26/)

 • Ubuntu 9.04 heeft de laatste GNOME 2.26 versie met de volgende aanpassingen en verbeteringen:
 • Brasero. Het programma en het uiterlijk is verbeterd:
  u904_121
 • De CD/DVD-Werkplaats is nu vervangen door Toepassingen –> Systeemgereedschap –> ‘CD/DVD Creator’.
  u904_6
 • Het ‘Schermafdruk maken’ programma heeft een optie gekregen om een geselecteerd gebied te printen.
  u904_3
 • De Tekst-editor (Gedit) heeft een editbar gekregen voor het wijzigen van de teksttype (zoals platte tekst, C, HTML, Fortran, Java, enz) en de tabbreedte.
  u904_4
 • Schermvoorkeuren weet nu beter welke monitor(en) en/of projector je op je computer hebt aangesloten en maakt het gemakkelijker om deze te configureren. Het bevat nu ook een bevestigingsscherm voor het accepteren van een nieuwe configuratie. Dit voorkomt dat je systeem niet meer benaderbaar is, ook na een crash.
  u904_16
 • Bestandsdelen: Gnome 2.26 heeft een plug-in voor de bestandsbeheerder gekregen waarmee bestanden gemakkelijker gedeeld kunnen worden over WebDAV, HTTP en Bluetooth (over ObexFTP).
  u904_21
 • Evolution heeft nu 2 Windows-migratie opties, voor het gemakkelijk migreren van MS Windows naar GNOME:
  1. het importeren van .pst-bestanden. E-mail, contactpersonen, afspraken, taken en logboekvermeldingen worden ondersteund.
  2. Microsoft Exchange’s MAPI-protocol ondersteuning voor een betere integratie met de MS Exchange server.
 • Mediaspeler heeft ondersteuning voor ondertiteling gekregen.
  u904_20
 • PulseAudio heeft ondersteuning voor mogelijkheden als volume-instellingen per programma, en dynamische plug-and-play-ondersteuning voor geluidsapparaten (bijv. USB-geluidskaarten).
  u904_14

Inmiddels zit in Ubuntu 9.04 ook de laatste OpenOffice 3.0.1 versie.
u904_15

Systeem voorkeuren

Netwerkproxy voorkeuren heeft een locatie gekregen, waarmee je opgeven voor welke locatie je deze netwerkproxy hebt gemaakt.
u904_9

NetwerkManager heeft een verbeterde VPN configuratie gekregen. Je kan nu voor de Cisco VPN specificeren dat het of het gebruikerspaswoord en/of het groepswachtwoord moet bewaren, zodat je deze niet telkens hoeft in te geven.
u904_18

Systeembeheer

Het taalondersteuningsprogramma is gemakkelijker geworden. In het screenshot zie je links het standaard venster waar je de taal voor menu’s instelt.
Rechts zie je het venster wat je krijgt als je op de ‘Taal toevoegen / verwijderen…’ button klikt.
u904_8

Computer-Janitor is een nieuw programma voor het opschonen van je systeem. Het probeert softwarebestanden te vinden die je niet meer nodig hebt, zodat je deze kan verwijderen. Verder probeert het programma zinvolle systeemconfiguratievoorstellen te doen.
u904_10

PulseAudio en Leds zijn toegevoegd aan het Authorizations programma.
u904_19

Afmelden, herstarten en uitzetten hebben nu een timeoutvenstertje gekregen. Zie screenshot.
u904_17

Enkele versie-updates van programma’s:

Kernel 2.6.28, Amarok 2.02, ATI-driver 9.3, Compiz 0.8.2, Firefox 3.08, Gimp 2.6.6, KDE 4.2.2, mono 2.4, NVIDIA 180.44, Pidgin 2.5.5, xorg-server 1.6.

En als laatste ondersteunt Ubuntu nu cloud computing. Je kan een bestaande Amazon Machine Image van Amazon’s Elastic Compute Cloud nu draaien in je eigen Ubuntu server.

Wil je Ubuntu 9.04 al testen, dan kan je deze downloaden van http://www.ubuntu.com/testing/jaunty/beta en de Live CD proberen.

15 thoughts on “Ubuntu 9.04: beta versie bekeken

 1. Kubuntu 9.04 is ook redelijk goed.
  Het Kubuntu team heeft hierop echt hun best gedaan. Het voelt zelfs sneller aan dan opensuse (of komt dit door ext4?).
  En het is helemaal een groot verschil als je vergelijkt met Ubuntu 8.10 die nog een oude versie van KDE gebruikt (4.1.4).

  Helaas zit kernel 2.6.29 niet in Ubuntu 9.04.
  Canonical vind 2.6.29 niet binnen de deadline is gereleased dus blijven ze bij versie 2.6.28, of heb ik iets gemist?
  Dit vind ik best wel jammer (2.6.29 is volgens Phoronix net iets sneller).

  ps. nVidia schrijf je als nVidia en niet als NVidea.

  • Dank voor het melden van deze schrijffout. Aangepast volgens de officiële schrijfwijze op de NVIDIA website. En Ubuntu zal inderdaad 2.6.29 niet gebruiken in de Jaunty release. Zal wel z.s.m. een update worden. Ook aangepast.

 2. Leuk artikel Leo , heb ik rustig al mee kunnen genieten van Jaunty.
  Ja daar is het een en ander veranderd tegen over Hardy.
  We zullen zien als hij klaar is en vrij gegeven word.
  Bedankt en groetjes Wanda.

  @ikkefc3 kijk eens hier.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Nvidia Op mijn HP staat een sticker met ,, Nvidia.
  Maar op verschillende Websites word het in alle formen geschreven tsja.

 3. Muggenziften wellicht, maar mijn 8.10 heeft ook al een time-out bij shutdown. @ikkefc3, ik kijk uit naar de Kubuntu release, wellicht dat ik ‘eindelijk’ kan overstappen naar kde… (ik was altijd wat ambigu, kde spreekt me veel meer aan, maar ubuntu’s support ervoor vond ik maar matig). Overigens, het is is Nvidia, maar ‘Canonical vind…’ is volgens mij ‘Canonical vindt…’

  er zijn geen stapels nieuwe features, maar dat spreekt me enorm aan. Ik hoop namelijk dat minder spectaculaire features daardoor meer aandacht hebben gekregen: boot time, suspend (werkt, maar niet helemaal snel/soepel) en algemene gebruikerservaring.

 4. Ben eigenlijk ook wel benieuwd naar kubuntu 9.04.Heb momenteel ubuntu en kubuntu 8.10 draaien,en daar vind ik kubuntu al heel stabiel,beter als een paar maanden geleden.

 5. in het algemeen vindt ik, als ubuntu gebruiker het best leuk om een beetje te puzzelen en ik moet zeggen dat op jou site er altijd wel een goede oplossing is voor een probleem waar ik tegenaan loop. bij elke kennis die klaagt over windows wordt door mij gelijk de computer in beslag genomen en alleen nog ubuntu geïnstalleerd en de klachten zijn spoorslags verdwenen men is zeer tevreden over het gebruiksvriendelijke systeem ga zo door en hoop dat je nog veel problemen kunt oplossen waaronder drivers voor printers en scanners.

 6. Een HP desktop van WinXP omgezet naar UBUNTU v8.10. Werk ik dagelijks mee nu. Thuis van de laptop met WinXP een dual boot gemaakt en dus ook UBUNTU voor de kids en vrouw gebruikt met WiFi (WinXP al maanden niet meer gebruikt :-).
  Twee weken geleden een nieuwe Compaq gekocht bij MyCom, de aanbieding (heb geen connecties met die toko) van 399 euro met TFT scherm. In de winkel werd verteld dat het niet mogelijk was iets anders erop te laten werken dan Vista.. RIGHT! Wel dus.
  Ook daar dus UBUNTU opgezet en de zoon helemaal happy as a bee can be. Deze image heeft wel een bug, als er in Firefox een pagina draait met Flash en Firefox wordt afgesloten hangt de PC… Workaround is om eerst de flashpagina te vervangen met bijvoorbeeld een zoekmachine pagina en dan af te sluiten. Dankzij Leo’s oplossing met de nieuwe Nvidia drivers echt een super goed PCtje waarop ook films en games prima draaien.

  Nu dus v9.04. Ik ben benieuwd. Ik aarzel erg, aangezien de drie PCs erg goed draaien en updaten van Linux distributies niet perse bepaald florisant gingen in het verleden… Ook met vorige UBUNTU updates ging het meerdere keren goed fout… Zo fout dat een nieuwe installaties nodig waren, iets wat ik voorlopig niet aan wil. Tuurlijk heb ik image backups, maar de tijd benodigd om alles weer terug te zetten… Brrrrr…

  • Voor het upgraden zie: Upgraden naar Ubuntu 9.04 desktop.
   Dat er iets fout kan gaan tijdens het upgraden kan altijd gebeuren. Lees voordat je begint eerst de release notes. De link staat in het artikel. Normaal gesproken kan je Linux makkelijk repareren. Je moet alleen weten wat je waar moet doen. Ik geef toe dat dit voor een beginner niet gemakkelijk is. Je kan met upgraden ook een aantal weken wachten tot er een aantal updates met fixen zijn geweest.

   Wat de bug met Flash en Firefox betreft: ik heb dit al eens eerder gehoord en het ligt aan flashplayer. Controleer in Synaptic of je de flashplugin-nonfree hebt geïnstalleerd. Je kan dit ook in Firefox controleren door als URL about:plugins in te voeren. Als het goed is zou je versie 10.0 release 22 moeten hebben.

   • Goed, dan wacht ik een aantal weken voordat ik ga upgraden.

    De herstel procedure in het geval er iets mis gaat tijdens de upgrades, kun je die wellicht beschrijven en daar een artikel aan wijden?

    Wat betreft Flashplayer, ik heb inderdaad de flashplugin-nonfree geinstalleerd in de desbetreffende PC. Vandaag zag ik wat Firefox upgrades beschikbaar :-)
    Het vreemde is dat ik op alle drie de PCs dezelfde UNUNTU versie heb, allemaal met alle updates en dezelfde plugins in Firefox. Toch is het alleen mijn zoon zijn PC problematisch als er een pagina met flash wordt afgesloten.

 7. Ik werk als vrijwilliger mee aan het Webteam vam Eurodusnie. Website : http:\\eurodusnie.nl\nieuws\2.html
  Op mijn home Pc heb ik Jaunty 9.04 geinstalleerd.
  Firefox 3.05 is in de repository aanwezig, maar van Firefox 3.08 ontbreekt ieder spoor

  Via jouw website kom ik nieuwe dingen tegen. Hartelijk dank hiervoor. Hou me op de hoogte via de (nieuwsbrief) of Reacties via e-mail. Groeten: Gertjan Fleur

Vragen, opmerkingen en meningen over dit artikel kan je hier kwijt:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s