Guake voor Ubuntu: een GNOME drop-down terminalGebruik je vaak het terminalvenster of heb je het bijna continue open staan, dan is Guake een perfect alternatief. Guake is een drop-down terminalvenster in de Quake (game) stijl voor de GNOME desktop omgeving. Het is actief op de achtergrond, verschijnt en verdwijnt met een druk op een toets.
Guake ondersteund o.a. sneltoetsen, tabbladen en (transparante) achtergronden.
In vergelijking met het traditionele terminalvenster verschijnt Guake in een oogwenk.

Installatie

 1. Ga naar Systeem –> Beheer –> ‘Synaptic pakketbeheer’
 2. In het ‘Synaptic Pakketbeheer’ venster klik op Zoeken in de werkbalk.
 3. In het Zoeken venster vul bij ‘Zoeken:’ guake in en klik op de Zoeken button.
 4. In het ‘Synaptic Pakketbeheer’ venster selecteer guake met de rechter muisknop en kies ‘Markeren voor installatie’. Accepteer eventueel te installeren afhankelijkheden.
 5. Klik op Toepassen in de werkbalk.
 6. Klik in het Samenvatting venster op de Toepassen button.
 7. Klik in het ‘veranderingen doorgevoerd’ venster op de Sluiten button.
 8. Sluit het ‘Synaptic pakketbeheer’ venster.

Om Guake automatisch te starten na het starten van de computer, moet je Guake opnemen in sessies.

 1. Ga naar Systeem –> Voorkeuren –> Sessies.
 2. In het Sessies venster klik op de Toevoegen button.
 3. In het ‘Te starten programma toevoegen’ venster vul het volgende in:
  • Bij ‘Naam:’ Guake.
  • Bij ‘Opdracht:’ guake
  • Bij ‘Commentaar:’ bijvoorbeeld ‘Terminal ala Quake (Leo; toets: `)’

  guake5

 4. Klik op de Toevoegen button.

Configuratie

Voordat je Guake gaat gebruiken kan je het instellen qua grootte, buffergrootte, positionering van tabs, lettertype, achtergrond en (snel)toetsen.

 1. Optioneel als Guake nog niet geactiveerd is: Ga naar Toepassingen –> Hulpmiddelen –> Guake Terminal. Dit start Guake in de achtergrond. In de systray wordt een groen icoon geplaatst.
 2. Klik met de rechter muisknop op het icoon en kies Voorkeuren.
 3. In het ‘Guake Preferences’ heb je verschillende tabbladen met instellingsmogelijkheden. Hieronder behandel ik de belangrijkste:
  Tabblad Optie Omschrijving
  General Window size Standaard vult het drop-down terminalvenster ongeveer de helft van je scherm. Door de schuifbalk te herpositioneren kan je het venster verticaal kleiner of groter maken. Ik heb het graag over mijn hele scherm en heb ik dus de schuifbalk bijna aan het einde staan. Dit vult dan het hele scherm.
  Style Desaturation Door de schuifbalk naar links te schuiven krijg je een donkere kleur van de kleur gespecificeerd bij ‘Color:”. Door de schuifbalk naar rechts te schuiven krijg je een lichtere kleur.
  Background Transparent Als je deze optie aanvinkt wordt de achtergrond zoals gespecificeerd bij ‘Image:’ zichtbaar. De mate van zichtbaarheid wordt veroorzaakt door de Desaturation schuifbalk naar rechts te verschuiven.
  Keyboard shortcuts Toggle terminal visibility Dit de sneltoets waarmee je het drop-down terminalvenster te voorschijn tovert of weer naar de achtergrond duwt. Ik heb hier bijvoorbeeld de accent grave (`) gekozen. Standaard staat deze op F12 ingesteld.
  Compatibility Laat in dit tabblad alles op de standaard instellingen staan.

  guake1 guake2 guake3 guake4

 4. Klik op de Sluiten button.

Gebruik

Het drop-down terminalvenster haal je te voorschijn door op de sneltoets (zoals geconfigureerd) te drukken. Nog een keer op de sneltoets drukken laat het drop-down terminalvenster weer verdwijnen. Dit gaat vele malen sneller dan het starten van een traditionele terminalvenster.

Onder in het scherm bevinden zich de tabbladen. Je krijgt extra tabbladen door op de tabblad button rechtsonder in het terminalvenster te klikken. Een tabblad hernoemen doe je door er met de rechter muisknop op de tabblad button linksonder in het venster  te klikken en Rename te kiezen. Een tabblad verwijderen door met de rechter muisknop op de tabblad button te klikken en Close te kiezen.

Als je met de rechter muisknop op het tabblad klikt krijg je een pop-up menu met de keuzemogelijkheden Voorkeuren, Kopieren, Plakken, Close Tab en Aflsuiten. Kopieren werkt alleen als je in het tabblad iets geselecteerd hebt.

guake6

Troubleshooting

Soms kan je bij het specificeren van sneltoetsen Mod2+key krijgen. Dit is op te lossen door NumLock uit te schakelen.

4 thoughts on “Guake voor Ubuntu: een GNOME drop-down terminal

 1. Een programma wat bijna precies hetzelfde doet is Tilda. Ik vind het een handige utility hoor, maar vraag me gewoon af waarom de betreffende coders nu weer opnieuw het wiel moesten uitvinden i.p.v. door te bouwen op iets wat er al was (even ongeacht welke applicatie er eerder was).

Vragen, opmerkingen en meningen over dit artikel kan je hier kwijt:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s