Upgrade naar Ubuntu 8.10: E-mailnotificatie start niet meer bij bootNa de upgrade van Ubuntu 8.10 viel het me in eens op dat de E-mailnotificatie niet meer automatisch gestart werd. Een blik in het systeemlogboek liet me zien waar de fout lag.

WARNING: Could not parse desktop file /home/leo/.config/autostart/mail-notification.desktop: Het sleutelbestand bevat geen sleutel ‘Type’.

Toen ik het desktopbestand controleerde bleek dit inderdaad het geval te zijn. Het mist de regel Type=Application. Verder is het programma niet in Systeem –> Voorkeuren –> Sessies te vinden, wat betekent dat het niet automatisch gestart wordt.

Nu kan je deze regel in het desktopbestand toevoegen, maar je kan ook een link aanleggen naar het bestand wat hier behoort te staan. Dit bespaart wat diskruimte.

Je kan dit het beste als volgt doen:

 1. Ga naar Toepassingen –> Hulpmiddelen –> Terminalvenster.
 2. Voer de volgende twee commando’s uit in het terminalvenster:
  mv $HOME/.config/autostart/mail-notification.desktop $HOME/.config/autostart/mail-notification.desktop.backup
  ln -s /usr/share/app-install/desktop/mail-notification.desktop $HOME/.config/autostart/mail-notification.desktop

Nu is het programma ‘E-mail notificatie’ ook weer in Systeem –> Voorkeuren –> Sessies opgenomen. E-mailnotificatie werkt nu weer zoals het hoort. Automatisch en je hebt er geen omkijken naar.

5 thoughts on “Upgrade naar Ubuntu 8.10: E-mailnotificatie start niet meer bij boot

 1. hallo,

  was reeds gebruiker van ubuntu lts en heb eerder deze week geupgrade naar 8.10, na enkele ati-perikelen alles prima verlopen. echter het storendste zijn de ENORME sidebars van evolution (waardoor je de verschillende mappen nauwelijks nog ziet). enige tips om deze sidebars te verminderen (vooral in grootte)?

  prima blog en fantastische onderwerpen.

  sc

 2. @stephan, ik snap niet precies wat je bedoelt. Zijn de sidebars (het linker subvenster waar de mappenstructuur in staat bijv.) te breed of te hoog? Als dat zo is dan is dit gemakkelijk op te lossen. De scheidingslijn tussen de sidebars en de subvenster kan je mbv van drag en drop verplaatsen, waardoor je de sidebar kleiner kan maken. Is dit wat je zoekt?

 3. aha, blijkbaar een bugje kan nl vensters niet aanpassen id hoogte (=horizontaal), wel het berichtenscherm (=verticaal) kan ik verslepen.
  op te lossen of mee te leven (zonder herinstallatie)?

 4. @stephan, kijk eens in het menu Beeld –> Berichtenweergave –> ‘Klassieke weergave’ of ‘Verticale weergave’.

  PS in gconf-editor (in te voeren in terminalvenster) kan je onder apps –> evolution –> mail –> message-window en subsribe-window de hoogte en breedte instellen. Schrijf wel even de oude waarden op voordat je iets wijzigt.

Vragen, opmerkingen en meningen over dit artikel kan je hier kwijt:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s