Waarom Ubuntu?


(Laatst bijgewerkt 15 mei 2008)
Waarom zo je eigenlijk voor Ubuntu kiezen? Dit artikel probeert deze vraag te beantwoorden, door de overeenkomsten (of zoals je wilt verschillen) tussen Ubuntu 8.04 en Microsoft Windows Vista te beschrijven.
Ik ga er van uit dat iedereen Microsoft Windows kent.

Wat de meeste mensen met een computer willen is Internetten, emailen, chatten, documenten lezen en schrijven, foto’s en video’s bewerken. Nou laten we eens kijken of dat met Ubuntu kan. Microsoft heeft een aantal standaard programma’s die dit kunnen. Wat heeft Ubuntu standaard te bieden?

Internet

MS Windows: Internet Explorer. Standaard geïnstalleerd.
Ubuntu: Firefox. Standaard geïnstalleerd.
Omschrijving (afkomstig van Nederlandse wikipedia):  Firefox is vooral populair bij thuisgebruikers. Ook onder webontwikkelaars wordt Firefox veel gebruikt omdat het de W3C-standaard beter volgt dan Microsoft Internet Explorer en omdat er veel verschillende nuttige hulpprogramma’s (extensions) voor Firefox beschikbaar zijn die het testen en het gebruik van internetpagina’s vergemakkelijken.
Verder is Firefox minder vatbaar voor spyware en computervirussen. Dit komt mede vanwege de afwezigheid van ActiveX-ondersteuning en omdat Firefox strikt gescheiden is van het Microsoft Windows-besturingssysteem.

Email

MS Windows: Outlook Express. Standaard geïnstalleerd.
Ubuntu: Evolution. Standaard geïnstalleerd.
Omschrijving (afkomstig van Nederlandse wikipedia): Evolution (een ontwikkeling van Ximian/Novell) is een  mailclient en laat zich kenmerken door een overzichtelijke grafische interface die veel overeenkomsten vertoont met Microsoft Office Outlook. Echter deze overeenkomsten gaan niet verder dan het uiterlijk, want de onderliggende code en de configuratieopties zijn wezenlijk anders. Programma’s zoals OpenSync laten het toe te synchroniseren met PDA’s (Personal Digital Assistant) en mobiele telefoons en daarnaast kan door middel van plugins verbinding worden gelegd met Microsoft Exchange Server. Vanzelfsprekend is er volledige integratie met Novell Groupwise.

Chatten

MS Windows: Live Messenger. Moet gedownload en geïnstalleerd worden.
Ubuntu: Pidgin. Standaard geïnstalleerd.
Omschrijving: Pidgin is een chat programma wat standaard onder andere AOL, Jabber, Google Talk, MSN, Yahoo bevat. Pidgin kent een aantal plugins voor het instellen van o.a. gesprekskleuren, chatlog, integratie met Evolution en automatische tekstvervanging in uitgaande tekst.

Office

MS Windows: Microsoft Office (MS Word, MS Excel, MS Powerpoint). Additioneel te installeren.
Ubuntu: OpenOffice. Standaard geïnstalleerd en werkend.
Omschrijving (afkomstig van Nederlandse wikipedia): Het pakket bestaat uit de volgende programma’s:

 • Writer voor tekstdocumenten en HTML-documenten (vergelijkbaar met Microsoft Word)
 • Calc voor werkbladen (spreadsheets) (vergelijkbaar met Microsoft Excel)
 • Base voor databases (sinds OOo 2.0) (vergelijkbaar met Microsoft Access)
 • Draw voor tekeningen (vectorgrafiek)
 • Impress voor presentaties (vergelijkbaar met Microsoft PowerPoint)
 • Math voor formules

Deze programma’s kunnen bestanden in verschillende formaten openen en opslaan. Standaard worden documenten opgeslagen als XML-bestand. Andere bestandsformaten worden ook ondersteund, zoals de meeste bestanden uit de Microsoft Office-bundel ( De huidige OpenOffice 2 kan tot en met Microsoft Office 2003 formaten inlezen en wegschrijven. De volgende versie (OpenOffice 3, welke uitkomt in September 2008) kan ook het nieuwe formaat van Microsoft 2007 aan) . Ook bestaat er de mogelijkheid om PDF te exporteren (Vanaf OpenOffice 3 kan PDF ook gewijzigd worden).

Media (Muziek en film)

MS Windows: Windows Media Player. Standaard geïnstalleerd.
Ubuntu: Totem Media Player. Standaard geïnstalleerd.
Omschrijving: Totem is een mediaspeler wat zeer veel formaten (codecs) aan kan. Indien je iets wilt afspelen waarvoor er nog geen codec (codeer en decodeer programma) is geïnstalleerd, zoekt Totem naar een geschikte codec en vraagt het of geïnstalleerd moet worden.

Itunes

MS Windows: Itunes. Downloaden en installeren van Apple website.
Ubuntu: Amarok. Apart te installeren via repository.
Omschrijving: Amarok is een audiospeler en audiomanager. Amarok heeft net als Itunes een winkel en kan muziek op elke mp3 speler (incl.iPod) zetten en verwijderen. Te installeren via repository.

Fotobeheer

MS Windows: Windows Photo Gallery. Standaard geïnstalleerd.
Ubuntu: F-Spot. Standaard geïnstalleerd.
Omschrijving (afkomstig van Nederlandse wikipedia): F-Spot is het standaard foto-beheer programma. Het is een eenvoudig programma, zonder al te veel uitbreidingen. Wel is er een mogelijkheid om extra plug-ins te installeren.

Fotobewerking

MS Windows: Microsoft Digital Image Suite. Additioneel kopen en installeren.
Ubuntu: Gimp. Standaard geïnstalleerd.
Omschrijving (afkomstig van Nederlandse wikipedia): GIMP is een grafisch programma voor het bewerken van foto’s en andere digitale beeldbewerking op de computer. Opvallende kenmerken van GIMP zijn onder andere de uitgebreide functionaliteit, de ondersteunde afbeeldingsformaten en de ingebouwde scripting engine. Door de uitgebreide functionaliteit, de uitbreidbaarheid en de vrije licentie is GIMP uitgegroeid tot een pakket dat zich kan meten met populaire commerciële programma’s als Adobe Photoshop. Doordat het programmaonderdeel dat uitrekent hoe de onderdelen van een afbeelding uiteindelijk worden afgebeeld, de zogenaamde render-engine, voor iedereen toegankelijk is, worden door wetenschappers ontwikkelde nieuwe vindingen vaak eerst in GIMP gebouwd, voordat deze hun weg vinden naar andere toepassingen. Dit alles zorgt ervoor dat GIMP een programma is dat uitermate geschikt is voor designers, tekenaars, kunstenaars, voor wetenschappelijke toepassingen, voor filmproducties en voor het bewerken van foto’s (bijvoorbeeld voor het web).

Videobewerking:

MS Windows: Windows Movie Maker
Ubuntu: Cinelerra. Additioneel te installeren.
Omschrijving: Cinelerra ondersteunt high-fidelity audio en video: het verwerkt audio met 64 bits precisie en kan zowel met RGBA als YUVA kleuren werken. Het is resolutie en framerate onafhankelijk, wat inhoudt dat het elke video snelheid en grootte kan ondersteunen.
Cinelerra kan zich meten met Adobe Premiere Pro. De gebruiker heeft 4 schermen ter beschikking:

 1. De tijdslijn, welke de gebruiker een tijdsview geeft van alle video- en audiotracks in het project. Het geeft de gebruiker ook de keyframe data voor camerabeweging, effecten en doorzichtigheid.
 2. De viewer, welke de gebruiker de mogelijkheid geeft te “scrubben” via filmbeelden.
 3. Het resource venster, welke de gebruiker alle beschikbare video- en audiobronnen in het project laat zien.
 4. De compositor, welke interactief het eindresultaat laat zien.


(Afbeelding: http://en.wikipedia.org/wiki/Cinelerra)

Geluidsbewerking

MS Windows: Geluidsrecorder. Standaard geïnstalleerd.
Ubuntu: Audacity. Additioneel te installeren via repository.
Omschrijving (afkomstig van Nederlandse wikipedia): Audacity is geluidsbewerkingssoftware waarmee het mogelijk is WAV-, AIFF-, Ogg Vorbis-, FLAC en MP3-bestanden te maken en te bewerken.
Audacity heeft filters voor het bewerken van geluid. Maar wat Audacity bijzonder maakt is dat het de berekeningen kan uitvoeren met een hogere interne kwaliteit, bijvoorbeeld met 32-bit floating point. Daarnaast kan Audacity signalen met meerdere kanalen bewerken, en kunnen verschillende geluidssignalen tegelijkertijd afgespeeld worden.

Eye-candy

MS Windows: Vista thema.
Ubuntu: Compiz Fusion. Dit wordt standaard voor je videokaart aangezet. Het is afhankelijk van de videokaart hoeveel aan gezet wordt (zie screenshot).

Alle moderne ATI en Nvidia kaarten kunnen dit in ieder geval aan.
Omschrijving (afkomstig van Nederlandse wikipedia): Compiz Fusion is een zogenaamde compositing window manager voor Linux besturingssystemen als o.a. Ubuntu. Het programma neemt het beheer van het uiterlijk van de vensters van draaiende programma’s over. Kenmerkend voor Compiz Fusion is een groot aantal effecten, schaduwen en animaties die zijn toegevoegd aan simpele handelingen als bijv. het minimaliseren van een venster. Die effecten, die worden gerealiseerd door zogenaamde plugins, zijn vergelijkbaar met effecten in o.a. Apple’s Mac OS X-besturingssysteem.

Installatie

Besturingssysteem
MS Windows: gemiddeld 2-3 uur, daarna drivers installeren.
Ubuntu: gemiddeld 30 minuten, alle hardware wordt in 95% automatisch gedetecteerd. Bye bye driver disks.
Aanvullende pakketten
MS Windows: Downloaden van internet.
Ubuntu: Software toevoegen/verwijderen programma. Downloaden vanuit de repository. Ubuntu heeft een opslagplaats van ca. 20.000 pakketten die te gebruiken zijn onder Ubuntu.

Stabiliteit

MS Windows: Laag. Vaak crashen. En als iets crashed, dan crashed het hele systeem. Windows staat open voor hackers en heeft last van virussen. Met als gevolg dat je (gevoelige) privégegevens verliest.
Ubuntu: Hoog. Als er al eens een crash is, dan crashed alleen de applicatie. Ubuntu kent weinig hackers en zeer weinig virussen. In het verleden zijn er zo ver ik weet een paar viruspogingen geweest, die nauwelijks iets gedaan hebben. Dit ligt aan de architectuur van Linux (rechten en policies), waardoor een virus nauwelijks actief kan worden. Een waarschuwing is echter op zijn plaats: als Linux (en Ubuntu is een Linux systeem) in het algemeen populairder wordt, dan zal ook het aantal hackers en virussen gaan toenemen. Het wordt voor hun immers lucratiever.

Updates

MS Windows: Een maal per maand.
Ubuntu: Dagelijks.

Performance

MS Windows: XP en Vista draaien alleen op zware nieuwere machines
Ubuntu: Ubuntu draait ook op oudere machines. Heeft minder CPU-kracht en geheugen nodig dan Vista (zelfs minder dan XP). Ubuntu draait al op PC’s met 256 MB geheugen.

Prijs

MS Windows: Minimaal €100,– (OEM). Studenten kunnen het iets goedkoper krijgen. Additionele (mits geen open source of freeware) pakketten kosten geld.
Ubuntu: Gratis. Additionele pakketten zijn gratis. Ubuntu is open source.

Geïnteresseerd?

Ubuntu is hier te downloaden.
De Installatieinstructies zijn voor versie 7.10, maar zijn grotendeels hetzelfde voor 8.04.

Deel 2: Ubuntu: een goed alternatief voor Windows, maar…

28 thoughts on “Waarom Ubuntu?

 1. Mooie vergelijking. Heldere tekst. Ik wist niet van het bestaan van Cinerella. Weer wat geleerd!
  Ik gebruik nog Vista. Maar via Wubi heb ik al wel gemerkt dat Ubuntu mij wel kan bekoren. Alleen wifi was nog een beetje problematisch….. Misschien goed om ook nog eens iets over Wubi te schrijven.

 2. @Snotskommer, Je hebt gelijk. In Linux hebben hackers het wel moeilijker dan in Windows. Dit vanwege de rechten en policies. Daarbij komt ook nog als er ergens een lek zit, dit door de community gelijk gedicht wordt en de volgende dag heb je een patch. Maar zoals ik al zei je hebt gelijk en ik heb de zin van hackers iets verzacht.

 3. Mooi artikel, ik heb de overstap gemaakt.
  Had net een nieuwe pc met oem vista standaard erop .. ome het maar meteen goed te doen een oud DOS commando ingetypt.. FORMAT C:
  En de ubuntu cd erin gedaan… tot nu toe nog geen spijt… leuke anekdote, toen ik ubuntu ging downloaden was de laatste versie 7.10
  op de website stond wel dat Hardy binnenkort uit zou komen.. 2 uur na de installatie kreeg ik een melding dat 8.04 Hardy uit was en of ik wou upgraden…:-) enfin ‘tis wel ff wennen vooral dat met de bestandsrechten, maar prima te doen. Die Vista CD blijft ongeopend in de kast liggen.

 4. De meeste computers bij mij thuis draaien nu onder Ubuntu. Ze zijn een stuk sneller nu! Naar alle tevredenheid. De enige reden waarom we nog hier en daar Windows draaien is hardware (navigatiesyseem en gps). Als je XP draait, is dual-boot ook een optie.

 5. Ik dacht ook aan een dual boot. wilde ook ubuntu proberen. Ben nu mijn windows met al mij documenten, e-mail contacten alles wat er op stond kwijt. Als je een programma van internet download, krijg ik het niet geinstaleerd, wat onder windows veel makkelijke was (denk ik).Of ik doe iets fout. Ben al 2 dagen bezig om wat programmas to instaleren en het lukt nog niet.
  In de dual boot start alleen ubuntu op, ik denk dat ik egt alles kwijt ben.

  groet,

  Baba.

 6. @Baba, dat ligt er maar helemaal aan hoe je Ubuntu geïnstalleerd hebt. Heb je Ubuntu de opdracht gegeven de gehele disk te gebruiken voor Ubuntu en was dit je enige disk, maw waar ook Windows op stond? Of heb je de guided optie gekozen? Of de handmatige?

  Als je Ubuntu in de partitie van MS Windows hebt geïnstalleerd dan denk ik dat je inderdaad een HEEL groot deel kwijt bent en wellicht alles. Heb je echter Ubuntu in een lege partitie geïnstalleerd dan is Windows (en dus ook nog je bestanden) er nog.
  Normaal gesproken als je een dual boot maakt, dan ziet Ubuntu Windows en zorgt Ubuntu er voor dat je een dual boot menu krijgt bij het starten van je computer. Je kunt ook, als je de computer boot, bij het laden van GRUB op de ESC-toets drukken. Je krijgt hier een melding van. Als Windows nog op een partitie staat zou er een optie moeten zijn om Windows te starten. Alleen vreemd dat dit niet automatisch opkomt. Ik denk dat jezelf iets fout gedaan hebt.

  Er zijn 2 opties:
  1) Je zou met je Windows boot disk kunnen kijken of Windows er nog is. Boot met je Windows CD; kies R(ecovery) en in de console kun je kijken of de C: schijf kunt benaderen. Ik vermoed echter dat deze kans zeer gering is.
  2) Je kan met de Ubuntu Live CD booten en als Ubuntu gestart is kun je met de Partition Editor GParted kunnen kijken of de Windows partitie er nog is. GParted staat dacht ik op het bureaublad. KIJK ALLEEN EN VERANDER NIETS IN GPARTED! Je ziet dan ook het device waar deze opstaat. Schrijf deze op en ga naar je normale Ubuntu (computer starten zonder CD in de drive). Daar kun je dit device nu mounten en Ubuntu kan NTFS lezen. Dan heb je in ieder geval je bestanden terug. Mount commando uit te voeren in een terminalventser (Toepassingen –> Hulpmiddelen –> Terminalvenster):
  sudo mount -t ntfs /dev/[harddisk] /media/[mountpoint]

  Installeren van programma’s in Ubuntu doe je niet via het downloaden van programma’s van internet zoals onder Windows. Ubuntu heeft hiervoor een repository, een server waar alle Ubuntu programma’s opstaan. Installeren doe je via:
  1) Toepassingen –> Installeren/verwijderen…’. Dit is het gemakkelijkst, zeker als je nieuw bent in Ubuntu.
  OF via
  2) Systeem –> Beheer –> ‘Synaptic pakketbeheer’. Zoek dan naar programma’s die je wilt hebben.

  Hopelijk heb je iets aan bovenstaande. Succes met recoveren.

 7. Beste Leo,
  Ik heb een Compaq EVO computer met Intel Pentium. Het diskettestation is vervangen door een extra harde schijf van 15 Gb.
  De schijf is geformatteerd en staat in het Bios als “E” schijf. Windows XP staat op de “C” schijf. Vraag is: Kan ik Ubuntu installeren op de “E” schijf en toch Dual boot opzetten? Moet ik dan de boot volgorde aanpassen in het bios of doet Ubuntu dat voor mij?
  Met vriendelijke groet,
  Joephally

 8. Beste Leo,

  Zelf zit ik er over na te denken om over te stappen op linux, maar ik gebruik veel windows/mac programma’s zoals het adobe creative pakket en wat andere software die wel op een pc of apple draaien. Nu ben ik Microsoft aardig zat en Apple begint ook steeds meer kwaliteit-mankementen te vertonen doordat ze zo groot zijn geworden en steeds verder groeien. Vooral als je Mac/Macbook technische problemen heeft ben je aardig de sigaar, ondanks een AppleCare, ze proberen altijd de schuld bij jou te leggen en als ze iets kunnen vinden (zonder hem open te halen) moet je alsnog 80 euro betalen omdat er naar is gekeken. (sorry frustraties)
  Ik zag ook dat je Windows kan draaien onder een applicatie van Linux. Ik vraag me dus af of het voor mij wel zinvol is om over te stappen vanwege de applicataties die ik gebruik. Beter geformuleerd: Vindt jij het zinvol als ik overstap naar Linux ondanks dat ik vooral windows applicaties ga gebruiken. Wat voor mij vooral doorslaggevend is is dat je systeem sneller werkt en is dat dan nog steeds zo?
  Alvast bedankt.
  Groeten, Conchita.

  • Conchita,

   Het ligt er aan welke Windows applicaties je draait. Vaak zijn er geschikte vervangers onder Linux te vinden, maar niet altijd.

   In Linux kan je in VirtualBox MS Windows installeren en daar Windows applicaties in draaien. Deze draaien veelal sneller in VirtualBOx dan direct in Windows zelf. Het ligt aan de hoeveelheid applicaties die je gaat installeren of het wel zinvol is om over te stappen. Zijn het er een paar, dan zou ik zeggen “gelijk doen”. Zijn het er meer dan ligt het er aan of er vervangers voor zijn, anders zou ik zeggen “blijf maar bij MS Windows” want dan zal de teleurstelling groot zijn verwacht ik. Mocht je overstappen, dan moet je je wel instellen op een leercurve, omdat de programma’s voor jou toch nieuw zijn.

   Ik hoop dat je iets hebt aan dit antwoord.

   • Beste Leo, bedankt voor je snelle reactie. Ik ga het denk ik wel proberen en mij instellen op de leercurve, want dat lijkt me ook wel weer leuk. Het wordt wel iets wat ik in juli ga uitproberen. Op dit moment een nieuw besturingssysteem leren is niet zo’n handige stap voor mij, maar ik ben vooral nieuwsgierig of het mij zal bevallen en er is maar één manier om daar achter te komen.
    De programma’s waar ik mee werk zijn TVPaint, After Effects, Photoshop, Premiere, Illustrator, Indesign.

    Nogmaals bedankt en je zal het wel merken als ik het uitprobeer.

 9. Dag Leo,

  Gisteren heb ik mijn wireless camera gekocht eentje van Linksys namelijk WVC54GCA.
  Maar ik weet niet goed hoe ik deze moet installeren in Ubuntu.
  Zou u mij hier aub mee kunnen helpen.
  Zijn er programma’s die dan dezelfde functionaliteiten aanbieden als de meegeleverde software?

  Alvast hartelijk dank bij voorbaat.

  Vriendelijke groeten

  Dirk

  • Voordat ik deze ga beantwoorden, moet ik wel weten over welke functionaliteit je het hebt. Ik deze camera nl. niet. Verder zou ik graag willen weten wat je er mee wilt doen op Ubuntu. Ik ben benieuwd.

   Er zit trouwens al veel functionaliteit standaard in Ubuntu. Open Locaties –> ‘Persoonlijke map’. In bestandsbeheer ga naar het menu Bewerken –> Voorkeuren. Ga naar het tabblad Media. Daar kan je bij Foto’s selecteren wat standaard te doen als je de camera aankoppelt. Camera’s kennen vaak een optie USB-aansluiting instelling. De moet op stand PC of computer staan.

 10. Dag Leo,
  Dank voor het snelle antwoord. Deze camera is een draadloze camera maar kan ook gebruikt worden met internetaansluiting.
  Ik moet inderdaad nog wat meer de applicaties onder de knie krijgen van UBUNTU. Daarom ben ik nu de online cursus aan het volgen e-learning voor de desktopversie.
  Het toestel zendt MPEG4 uit, deze kan ik bekijken met UBUNTU.
  De helpdesk van Linksys heeft me geantwoord dat ze voor dit apparaat (routers wel), geen LINUX ondersteuning geven.
  Maar dit toestel heet een klein ingebouwde server. Dus ik kan deze benaderen met een browser om de instelling manueel te doen.
  De beelden registreren zal dan geen probleem zijn. Wat ik wel wil doen is motion detection gebruiken. Hopelijk kan ik dan deze ook instellen via de browsertoepassing. Kan dit ook gebeuren met een applicatie in Ubuntu?
  Wat wil ik allemaal doen? Ik wil van eender welke plaats thuis mijn huis kunnen bekijken. Maar ik wil ook dat indien er een beweging wordt gedetecteerd ik automatisch een sms krijg of dat er een email verstuurd wordt. Of dat tenminste de beelden automatisch opgeslagen worden op een server. De camera krijgt een prive-adres toegekend, vanop een wireless router via DHCP en NAT-PAT. Deze zou Ubuntu dan moeten herkennen.
  Voor deze toepassingen moet ik denkelijk nog wat experimenteren.
  http://www.infohit.net/blog/post/using-linksys-wvc54gc-webcam-with-linux.html
  De hierbij vermelde link omschrijft ook een beetje wat er mogelijk is met name vlc, Mplayer, XIne, om beelden te bekijken en motion om motion detection te doen.
  Dank voor het antwoord ik ga het zeker proberen en hou u graag op de hoogte.
  Vriendelijke groeten
  Dirk

  • Klopt, als je alles goed instelt voor DHCP en NAT-PAT dan kan je deze inderdaad via Ubuntu benaderen. Met dat artikel kan je in ieder geval al heel veel voor elkaar krijgen. Mij is alleen onduidelijk of je ook gegevens kan opslaan in de camera? Of streamt hij alleen maar, zodat je de beelden op Ubuntu moet opslaan.

 11. Leuk artikel om de twijfelaars over te halen.
  Gebruik zelf al meer dan een jaar Ubuntu.
  Windows gebruik ik alleen nog maar voor spelletjes.

 12. Heel goed artikel om mensen van Windows af te halen.

  Zelf gebruik ik Ubuntu nu een maand en ondertussen draaien er 4 van de 6 PC’s thuis op.
  Ga me nu “storten” op Ubuntu server.

  • Dank je wel. Het storten op de server was ik ook al van plan, maar dan voor virtualisatie. Wellicht komen er artikelen over, maar eerst een paar andere die ik nog op de planning heb staan. Zoals Unity en VirtualBox voor de desktop.

 13. Ben al meer dan een jaar met Linux Ubuntu aan het werken en heb nog nooit problemen gehad.
  Enkel voor het afdrukken van kleurenfoto’s gebruik ik Windows XP omdat er voor mijn Canon Pixma iP4500 printer geen geschikte driver te vinden is voor Ubuntu.
  Dat is niet de schuld van Ubuntu maar van de printer fabricant die het niet nodig vindt een driver voor Linux te ontwikkelen.

 14. Dit artikel is gebaseerd op de situatie in 2008. Inmiddels zijn MS Windows en Ubuntu in zowel positieve als negatieve zin geëvolueerd. Hoe zou de vergelijking vandaag de dag uitvallen?

  Ben benieuwd.

Vragen, opmerkingen en meningen over dit artikel kan je hier kwijt:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s