Handig: Backup en restore van Firefox en Thunderbird profielenOoit een mail of een bookmark, bewust of onbewust, permanent weggegooid (dit kan trouwens gemakkelijk met behulp van Shift-Delete) en later bleek dat je dit toch nog nodig had? Op een heel eenvoudige manier kunnen van de profielen van Firefox en Thunderbird een backup worden gemaakt en ook weer worden teruggezet. De profielen bevatten o.a. instellingen, mails, adresboeken, bookmarks en plug-ins.

Deze profielen bevinden zich voor Firefox in $HOME/.mozilla en voor Thundebird in $HOME/.mozilla-thunderbird . We kunnen deze met de volgende commando’s, uit te voeren in een terminalvenster, backuppen:

tar zcf $HOME/mp-bkup/mozilla-profiles.$(date +%Y%m%d%H%M).tar.gz $HOME/.mozilla/firefox $HOME/.mozilla-thunderbird

Om dit commando te kunnen uitvoeren moet de folder mp-bkup bestaan. Deze folder moet je eenmalig creëren. Dit kan in Nautilus Bestandsbeheer of door het volgende commando uit te voeren in een terminalvenster:

mkdir $HOME/mp-bkup

Om je allerlaatste gebackupte gegevens terug te zetten, voer je het volgende commando in een terminalvenster uit:

tar –zxvf $HOME/mp-bkup/$(ls|tail -n1).tar.gz -C /

LET OP: dit zet alleen de laatste backup terug. Wil je een andere backup terugzetten, dan moet je `ls|tail -n1` vervangen door de daadwerkelijke bestandsnaam.

N.B. Firefox bewaart automatisch de bookmarks wanneer je Firefox afsluit in $HOME/.mozilla/firefox/????????.default/bookmarkbackups, waarbij ???????? voor een willekeurige letter-cijfer combinatie staat. Firefox bewaart de 5 laatst bewaarde bookmark sets.

We kunnen ook 2 scripts creëren om boven staande commando’s uit te voeren.
Kopieer onderstaande commando’s en plak ze in een terminalvenster met behulp van een rechter muisklik en dan plakken te selecteren:

echo '#!/bin/bash' > $HOME/mozilla-backup.sh
echo '# Firefox en Thunderbird profielen backuppen' >> $HOME/mozilla-backup.sh
echo 'if [ ! -d mp-bkup ]; then mkdir mp-bkup; fi' >> $HOME/mozilla-backup.sh
echo 'rm -f $HOME/.mozilla/firefox/*.default/Cache/* #verwijderd de cachedata' >> $HOME/mozilla-backup.sh
echo 'tar zcvf $HOME/mp-bkup/mozilla-profiles.$(date +%Y%m%d%H%M).tar.gz $HOME/.mozilla/firefox $HOME/.mozilla-thunderbird' >> $HOME/mozilla-backup.sh
echo 'echo Backup voltooid' >> $HOME/mozilla-backup.sh
echo 'exit 0' >> $HOME/mozilla-backup.sh
chmod 744 $HOME/mozilla-backup.sh
echo '#!/bin/bash' > $HOME/mozilla-restore.sh
echo '# Firefox en Thunderbird profielen restoren' >> $HOME/mozilla-restore.sh
echo '# Dit script zet laatst gemaakte backup terug!' >> $HOME/mozilla-restore.sh
echo 'tar zxvf $HOME/mp-bkup/$(ls $HOME/mp-bkup|tail -n1) -C /' >> $HOME/mozilla-restore.sh
echo 'echo Restore voltooid' >> $HOME/mozilla-restore.sh
echo 'exit 0' >> $HOME/mozilla-restore.sh
chmod 744 $HOME/mozilla-restore.sh

Waarschijnlijk moet je nog een enter/return geven.

Nu heb je twee scripts in je home folder om de backup (mozilla-backup.sh script) en restore (mozilla-restore.sh script) uit te voeren. Natuurlijk kun je een backup programma gebruiken, maar dan moet je alles continue invullen. Deze 2 scripts kun je altijd uitvoeren via een simpele dubbelklik op het script in Locaties –> ‘Persoonlijke map’ –> Bestandsbeheer (voor GNOME; gebruik Konqueror of Dolphin voor KDE) en dan op de Uitvoeren of de ‘Uitvoeren in terminalvenster’ button te klikken. De laatste laat in het terminalvenster zien wat er wordt uitgevoerd .

Een paar opmerkingen:

 • Het tar programma gebruikt de z optie om de data waarvan een backup wordt gemaakt te comprimeren of te zippen met behulp van gzip. Met andere woorden gzip moet geïnstalleerd zijn. Controleer in Systeem –> Beheer –> ‘Synaptic pakketbeheer’ of dit inderdaad zo is. Klik op zoeken en zoek naar gzip. Indien voor gzip een groen vakje staat dan is het geïnstalleerd. Zo niet, dan moet je door een rechter muisklik op gzip ‘Markeren voor installatie’ kiezen en op Toepassen in de werkbalk. Wil je een ongecomprimeerde backup maken dan kun je in beide scripts de z optie weglaten en vervang in het mozilla-backup.sh script de extensie .tar.gz door .tar.
 • Het mozilla-backup.sh script maakt de Firefox cache leeg, omdat deze niet nodig zijn voor een correcte werking van Firefox.
 • De scripts maken gebruik van de folder $HOME/mp-bkup. Als deze niet bestaat wordt deze automatisch gecreeerd door het mozilla-backup.sh script. In deze folder komen de tar bestanden terecht. Na verloop van tijd staan hier aardig wat bestanden in. Het is verstandig om soms hele oude tar bestanden te verwijderen als je deze toch niet meer nodig hebt.

Succes met maken van backups.

2 thoughts on “Handig: Backup en restore van Firefox en Thunderbird profielen

 1. Ik heb geprobeerd met “tar zcf $HOME/mp-bkup/mozilla-profiles.$(date +%Y%m%d%H%M).tar.gz $HOME/.mozilla/firefox” een backup te maken van firefox. Jammer genoeg geen goed resultaat. Het volgende verscheen in het terminalvenster:

  tar: tar: /home/jan: Functie open() is mislukt: Is een mapmp-bkup/mozilla-profiles.200811291602.tar.gz: Functie stat() is mislukt: Bestand of map bestaat niet
  tar: Fout is niet herstelbaar — tar sluit nu af.

  tar: Leidende ‘/’ wordt uit lidnamen weggelaten

  Ik heb geen idee hoe ik dit zou kunnen verhelpen of wat er mis is.

  Met vriendelijke groet,
  Jan Vreeman

 2. @Jan, Dank voor je reactie. Het klopt wat je schrijft. De mp-bkup folder moet namelijk bestaan. Deze kan je creëren door het volgende commando uit te voeren: $HOME/mkdir mp-bkup.
  Het script doet dit automatisch door te controleren of de folder bestaat. Zo nee, dan creëert het script de folder.

  Ik realiseer me dat dit niet bij het backup commando staat aan het begin van het artikel. Inmiddels heb ik daar nu een opmerking staan.

Vragen, opmerkingen en meningen over dit artikel kan je hier kwijt:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s