Ubuntu: OneConf



Ken je het probleem dat wanneer je Ubuntu opnieuw installeert, dat je dan weer alle programma’s en technische items ook opnieuw moet installeren? Dat je dan niet meer exact weet wat je allemaal in de vorige versie had geïnstalleerd? Programma’s weet je misschien nog wel, maar de technische items…tja, die ben je meestal vergeten. Geen nood. Ubuntu gaat je helpen.

Ubuntu OneConf is een functie in het Ubuntu Softwarecentrum dat je huidige geïnstalleerde programma’s inclusief de technische items kan opslaan en delen met jouw andere computers. Dit kan je laten doen voor alle computers die je bezit en waar Ubuntu op is geïnstalleerd. Deze kan je dan synchroniseren door het vergelijken van de configuraties. Ubuntu laat je de verschillen zien, zodat je de ontbrekende programma’s kan installeren of de overbodige programma’s kan verwijderen. Zo kan je na het installeren van een nieuwe versie in Ubuntu OneConf de configuraties van je oude systeem vergelijken met de verse installatie. Voorwaarde is dat alle computers een andere naam hebben. Ook de naam van de nieuwe installatie mag niet gebruikt zijn. Zou de je nieuwe installatie de naam geven van de vorige installatie, dan werkt OneConf de lijst van geïnstalleerde programma’s bij en heb je nog niets.
Mocht het achteraf nodig zijn de naam van de computer als nog te veranderen dan kan dit door het bestand /etc/hostname aan te passen (sudo gedit/etc/hostname in een terminalvenster).

Hoe werkt het?

Jouw Ubuntu configuratie wordt opgeslagen in de software-center webinterface infrastructuur. Hiervoor heb je een Single Sign On (SSO) account voor nodig, dat je (als je er tenminste nog geen hebt) hier kan aanmaken: Ubuntu Single Sign On.

Open daarna het Ubuntu Softwarecentrum en ga naar het menu Bestand –> ‘Computers synchroniseren…’. De allereerste keer wordt gevraagd om een account aan te maken (dit hebben we net al gedaan) of worden je Single Sign On inlognaam en paswoord eenmalig gevraagd, door op de link “Heeft u al een account? Klik hier om aan te melden” te klikken. Eenmaal ingelogd kom je in het ‘Deze computer’ overzicht terecht. Deze laat alle geïnstalleerde programma’s en technische items op huidige computer zien. Mijn huidige computer heet leo-laptop.

Nadat je van andere Ubuntu computers ook de configuratie hebt bewaard, dan wordt het overzicht aangevuld met het aantal programma’s dat op de andere computers geïnstalleerd is en met het aantal programma’s dat niet op de andere computer geïnstalleerde zijn:

Nu wordt het pas interessant.  Als je nu een andere computer kiest (leo-VirtualBox in het screenshot), dan krijg je alle programma’s te zien die nog niet op de huidige computer geïnstalleerd zijn. Deze kan je nu installeren door elk programma apart te selecteren en op de Installeren button te klikken.

De technische items krijg je te zien door op de link ‘technische items tonen’ linksonder in het Ubuntu Softwarecentrum te klikken.

Dit concept werkt ook met het synchroniseren tussen verschillende Ubuntu versies. Als alles werkt zoals het bedoeld is, dan krijg je de programma’s die niet meer in de nieuwe versie zitten niet meer te zien en kan je deze dus ook niet meer installeren.

Ubuntu OneConf wordt op de achtergrond regelmatig automatisch bijgewerkt. Het wordt ook bijgewerkt wanneer je programma’s of technische items installeert of verwijdert met behulp van het Ubuntu Softwarecentrum, apt, Synaptic, aptitude, enz. Ook deze die geïnstalleerd of verwijderd worden via PPA’s (Personal Package Archives).  Voorwaarde is wel dat de PPA in de Softwarebronnen van de huidige lokale computer is opgenomen. Ook hier geldt: het is handig om een back-up van je softwarebronnen (/etc/apt/sources.list en /etc/apt/sources.list.d) te hebben.
Linksonder in het scherm kan je zien wanneer Ubuntu OneConf voor het laatst is bijgewerkt.

Hoe zit het met de instellingen?

De instellingen van de geïnstalleerde programma’s (en eventueel technische items) worden op dit moment nog niet bewaard.  Deze instellingen staan met name in de verborgen bestanden in je home-folder. Deze verborgen bestanden krijg je te zien als je in Nautilus naar het menu Beeld –> ‘Verborgen bestanden tonen’ gaat. Je doet er verstandig aan deze te back-uppen, zodat je de desbetreffende instellingen kan terugzetten.

Toekomstige functies voor Ubuntu OneConf

Toekomstige functies voor Ubuntu OneConf zijn:

  • Het bewaren van je instellingen in Ubuntu One. Misschien dat dit in de volgende release (12.04) zit, maar ik heb daar nog niets van vernomen.
  • Het installeren of verwijderen van alle programma’s en/of technische items via één actie.
  • Een zoek functie.

Men denkt er zelfs over na om tijdens de installatie van Ubuntu je de mogelijkheid te geven om deze te installeren a la een computer uit je configuratielijst. Hoe cool is dat.

Er zijn meerdere mogelijkheden te bedenken, zoals het automatisch in-sync houden van computers. Maar goed, we zullen zien wat de toekomst ons brengt.

Al met al is dit nu al een perfect hulpmiddel om op een nieuwe installatie snel je oude programma’s terug te krijgen of natuurlijk om computer qua software te synchroniseren.

About these ads

8 reacties op “Ubuntu: OneConf

  1. Leuke tool dit. En van die instellingen zou inderdaad nog een leuke extra zijn. Ben echter wel benieuwd hoe ze dat dan denken te gaan doen met oude config files icm met nieuwere versies van de software. Het komt immers geregeld voor dat nieuwere versies ook de config op de schop gooien. Oude config files kunnen dan de boel behoorlijk in de war schoppen (en voor hele gekke issues op totaal onverwachte plekken zorgen) als je niet uitkijkt. LibreOffice is in mijn ervaring een berucht voorbeeld, maar er zijn er nog veel meer.

  2. Beste Leo, duidelijk artikel, dank daarvoor. Nu heb ik een probleem. In de lijst met gesynchroniseerde computers in het Software Centrum vind ik op mijn notebook wel beide computers terug (desktop en notebook) maar in de lijst van het Software Centrum op mijn desktop kan ik mijn notebook niet meer vinden. Als ik inlog op Ubuntu One vind ik wel beide computers terug. Er wordt nog wel adequaat gesynchroniseerd maar ik kan dus alleen op mijn desktop mijn notebook niet meer zien. Wat doe ik fout of wat zie ik over het hoofd? DANK!

    Groet, Arnoud.

    • Arnoud, Volgens mij moet je links onder in het Softwarecentrum minimaal een keer op de button klikken om deze computer op de andere te kunnen zien.

      PS. Het kan soms een minuut of twee/drie duren voordat je de andere computer ziet.

Vragen, opmerkingen en meningen over dit artikel kan je hier kwijt:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s